Πώς να βοηθήσω τα παιδιά μου να αποστηθίσουν το μάθημα;;


 

Το αιώνιο θέμα που απασχολεί πολλές μα πολλές μαμάδες. «Πώς θα διαβάσει το παιδί μου την ιστορία και τα θρησκευτικά;», «Κάθεται ώρες και δεν θυμάται τίποτα στο τέλος», «Ενώ είχαμε διαβάσει όλο το Σαββατοκύριακο μαζί, γιατί πήγε και έγραψε άσχημα στο διαγώνισμα;», και άλλες τέτοιες ερωτήσεις φτάνουν καθημερινά στο γραφείο μου περιμένοντας απάντηση. Αυτή, λοιπόν, ήταν και η αφορμή του παρόντος άρθρου… Και ναι, μαμάδες, έχουμε μερικά «κολπάκια» που θα βοηθήσουν τα μικρά σας θαυματάκια.

 

1. Αφήστε τα παιδιά σας να διαβάσουν το κείμενο πολλές φορές. Ακόμα και αν σας πουν ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, η επαφή με το κείμενο τους δημιουργεί την αίσθηση του γνώριμου, του οικείου. Δεν ακούν πρώτη φορά τους συγκεκριμένους όρους ούτε τη σειρά των γεγονότων.
thriskeutika_502266620

 

2. Παρ’ όλα αυτά, μην τα αφήσετε να χαθούν σε πολλές πληροφορίες. Όχι δεν είναι όλες οι πληροφορίες του κειμένου σημαντικές, ούτε χρειάζεται να τις γνωρίζουν όλες. Μπορείτε να τονίσετε τις βασικές πληροφορίες του κειμένου με υπογραμμιστή ή να τις ξαναγράψετε στο πλάι του κειμένου, τονίζοντας την σημαντικότητα τους.
1-dsc_00132

3. Βασικό κομμάτι όλης της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι τα σχεδιαγράμματα και οι γραφικοί οργανωτές. Έτσι λοιπόν, τα παιδιά θα έχουν μπροστά τους τις βασικές πληροφορίες και έπειτα θα τις εμπλουτίζουν με λογάκια.
1-638

4. Συνταιριάξτε τις κύριες πληροφορίες με εικόνες. Μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε μία προετοιμασία του κειμένου και να βρείτε διάφορες εικόνες στο διαδίκτυο που να ταιριάζουν με το κείμενο. Τι καλύτερο από το να τις εκτυπώσετε και να τις κολλήσετε σε ένα χαρτόνι με τη σειρά που το παιδί χρειάζεται να μάθει τις πληροφορίες απ’ έξω.
alwsi_1204

5. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βιντεάκια με το περιεχόμενο της ιστορίας που ο μαθητής έχει να αποστηθίζει. Εκμεταλλευτείτε τα!

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο

 

6. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε ερωτήσεις επανάληψης ώστε να δείτε τι θυμάται το παιδί και τι το έχει δυσκολέψει.

Καλή σας τύχη!!

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *