Είναι έτοιμο το παιδί μου να πάει Α΄ Δημοτικού;


Μόνιμος  προβληματισμός των γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν στο νηπιαγωγείο: «Είναι έτοιμο το παιδί μου να πάει  πρώτη Δημοτικού»; Και εδώ έρχονται έρευνες, θεωρίες γύρω από τα αναπτυξιακά στάδια ενός παιδιού και της μετάβασης του από την προσχολική ηλικία στην σχολική.

 

Αναπτυξιακό στάδιο σχολικής ηλικίας (6-12 ετών)

Εμείς θα αναφερθούμε στο αναπτυξιακό στάδιο της σχολικής ηλικίας που ανέφερε στις θεωρίες του ο Piaget.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Piaget, αναφερόμαστε στο στάδιο της συγκεκριμένης λογικής σκέψης από τα 6 έως τα 12 έτη (παιδική ηλικία).Τα παιδιά κατακτούν την λογική σκέψη, λαμβάνουν υπόψη τους τόσο διαφορετικές παραμέτρους όσο και τους άλλους (κατάργηση της εγωκεντρικής επικοινωνίας).

Τα κύρια ελλείμματα που εμφανίζονται αφορούν την αφηρημένη σκέψη. Το παιδί κατανοεί καλύτερα την κατάταξη των αντικειμένων, με βάση πολλούς παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, το σχήμα, το μέγεθος κλπ. Το παιδί μπορεί να τοποθετήσει ακόμη τα αντικείμενα σε σειρά, εξυπηρετώντας έναν συγκεκριμένο σκοπό. Είναι σε θέση να κατανοήσει τους αριθμούς, το βάρος και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων.

Στην Α’ Δημοτικού τα παιδιά καλούνται να μάθουν να γράφουν, να μάθουν τις συλλαβές, μαθαίνουν κλήσεις, αντωνυμίες, προθέσεις, τονισμό, χρόνους ρημάτων, να μάθουν τους αριθμούς, πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό. Όλους αυτούς τους μαθησιακούς στόχους σε ένα μόλις  χρόνο την στιγμή που γνωστικά τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει αυτές τις έννοιες.

 

Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε περισσότερα άρθρα Μαθησιακού Ενδιαφέροντος

 

 

Τι χρειάζεται να κάνω ώστε το παιδί μου να προετοιμαστεί κατάλληλα;

Στο κέντρο «Ψυχ…Αγωγείν» υπάρχει η δυνατότητα αν ένα παιδί φοιτά στο νηπιαγωγείο, να ενταχθεί στην ομάδα σχολικής ετοιμότητας. Πρόκειται για μία ομάδα παιδιών μέχρι πέντε σε αριθμό, που με παιχνιώδη τρόπο μαθαίνουν τα γραμματάκια, τις φωνούλες, τους αριθμούς και προετοιμάζονται κατάλληλα για την Α’ Δημοτικού. Το κόστος συμμετοχής είναι χαμηλό ώστε όλοι οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής του παιδιού τους σ’ αυτή την ομάδα. Η ομάδα απευθύνεται σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα παιδιά, με την προϋπόθεση ότι φοιτούν στο νηπιαγωγείο.

Για περαιτέρω πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 211/2143682 και 697/5759217 καθώς μπορείτε να μας βρείτε και στην διεύθυνση: Λ.Βουλιαγμένης 261, Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης), ώρες λειτουργίας: 14.00-21.00

 

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *