Λέμε ΟΧΙ στις φωνές… Με ποιο τρόπο;


 

Καθημερινά φτάνουν στο γραφείο μου γονείς που αναρωτιούνται… «Μα γιατί δεν με ακούει;», «Τόσες φορές το είπα, το μάλωσα, του φώναξα και πάλι κάνει το δικό του», «Πόσες φορές ακόμα θα πω μάζεψε το δωμάτιό σου;» και άλλα τέτοια που στο άκουσμα και μόνο βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να αλλάξουμε τη κατάσταση και να μην νιώθουμε και εμείς ενοχές αλλά και τα παιδιά μας να μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα σε όλο αυτό;

Μαγική συνταγή, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, κάποιες τεχνικές που ενεργοποιώντας τες θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τόσο τα παιδιά μας όσο και τον εαυτό μας.

1. Ενεργοποιήστε τα παιδιά σας, βάζοντάς τους κίνητρα. Όλοι μας λειτουργούμε με τη λεκτική ή υλική ενίσχυση, πόσο μάλλον τα παιδιά… Και τι σημαίνει αυτό; Αν καταφέρουν να ανταποκριθούν σε μία σειρά δραστηριοτήτων που θα έχετε προσυμφωνήσει από κοινού, θα μπορέσουν να κάνουν μια δραστηριότητα που τους αρέσει ή να πάρουν μία μικρή υλική ανταμοιβή.

2. Τα παιδιά είναι ισότιμα μέλη στην οικογένεια. Δείξτε τους ότι υπολογίζετε την άποψη τους, ότι κατανοείτε τα συναισθήματά τους, δώστε τους ευθύνες που θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας.

3. Να επαινείτε την θετική συμπεριφορά και να αγνοείτε την ανεπιθύμητη. Όταν έχει πει και έχετε ξαναπεί πολλές φορές τι χρειάζεται να γίνει, τα παιδιά γνωρίζουν τι να κάνουν απλά για κάποιο λόγο δεν το κάνουν. Πείτε τους όμορφα λογάκια όταν καταφέρνουν να το κάνουν… «Μπράβο, αγάπη μου, που κατάφερες και μάζεψες το δωμάτιό σου ενώ δεν ήθελες».

4. Να μάθουμε την ενεργητική ακρόαση. Και τι είναι αυτό; Πολύ εύκολα λέμε στα παιδιά να ακούσουν κάτι που εμείς τους λέμε ως «κανόνα» αλλά δεν έχουμε ακούσει τις ανάγκες των παιδιών μας. Αν καταφέρετε και κάνετε τον ακροατή, θα πάρετε πολλά από την επαφή σας με το παιδί.

5. Αφιερώστε του χρόνο και κάντε τη μάθηση πιο δημιουργική. Τι πιο ωραίο από το να φτιάξετε όλοι μαζί ένα χαρτόνι με τους κανόνες και να το κολλήσετε σε ένα εμφανές σημείο. Θα νιώσουν υπερήφανα για τη προσπάθειά τους και κάθε μέρα θα μιλάμε μαζί τους για ποιους από αυτούς τους κανόνες έχετε υλοποιήσει και ποιοι θέλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.

Mother and daughter in park. Mother Day.

Καλή δύναμη και να θυμάστε ότι τα παιδιά μας είναι σαν ένα «λευκό» χαρτί που βάζουμε εμείς τα χρώματα και τα σχέδια!!

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *