Ύπνος…. Μια συνήθεια που μας ταλαιπωρεί!!


 

Και να λοιπόν ένα θέμα που βασανίζει πολλούς γονείς, όπως και εμένα. Μα πιο άλλο από τον ύπνο των παιδιών τους. Έρχονται καθημερινά στο γραφείο μου γονείς απελπισμένοι που ρωτούν τι μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους που δεν κοιμούνται καλά το βράδυ, που ξυπνούν πολλές φορές, που φοβούνται, που πάνε στα κρεβάτια των γονιών τους. Θύελλα αντιδράσεων και σύγκρουσης οι δύο απόψεις: Οι γονείς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους και ως εκ τούτου μέχρι το παιδί να μπορέσει να επικοινωνήσει λεκτικά, κάνουν συγκοίμηση ή ξυπνάνε κάθε τόσο και πάνε μέσα στο δωμάτιο ώστε να τα παρηγορήσουν και οι γονείς που όντας απελπισμένοι και κουρασμένοι από την πολυσύχναστη διακοπή ύπνου του παιδιού τους, κάνουν εκπαίδευση ύπνου με σκοπό το παιδί να μάθει να κοιμάται μόνο του. Ε, λοιπόν ιδανική λύση δεν υπάρχει. Και τι εννοώ; Προφανώς ο κάθε γονέας γνωρίζει τις δικές του αντοχές και το πόσο είναι έτοιμος να εφαρμόσει μία μέθοδο εκμάθησης του ύπνου.
ypnos_koimaste_me_to_paidi_sas
Σκοπός αυτού του άρθρου, όμως , είναι να δοθούν κάποιες συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να παγιώσετε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τη συνήθεια του ύπνου.

1. Χρειάζεται να υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Το παιδί, όπως και ο ενήλικας, νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει μετά στο ημερήσιο του πρόγραμμα.

2. Αποκτήστε μία συγκεκριμένη συνήθεια πριν το παιδί πάει για ύπνο.Μπορείτε να του διαβάσετε παραμύθια, να πείτε μια ιστορία, να κάνετε αγκαλίτσες ή ότι άλλο θέλετε εσείς.
ypnos_vrefi_kai_paidia

3. Το καθησυχάζετε όταν φοβάται τον αποχωρισμό. Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κρίνεται απαραίτητο, μέσα στη μέρα, να του δείχνετε διαρκώς την αγάπη σας, το ενδιαφέρον σας και την ενασχόλησή σας μαζί του. Επιπλέον, όταν έρθει η ώρα του ύπνου, συνεχίζετε να του λέτε πόσο πολύ το αγαπάτε και ότι πιστεύετε σ’ αυτό και θα τα καταφέρει να κοιμηθεί μόνο του.

4. Χρειάζεται να έχετε μία σταθερή στάση απέναντί του. Το βράδυ και συγκεκριμένα η ώρα του ύπνου, δεν είναι ώρα για παιχνίδια. Αν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, το πιο πιθανό είναι να κλάψει. Καλό θα ήταν να περιμένετε λίγο μέχρι να πάτε στο δωμάτιό του. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αποκοιμηθεί ξανά μόνο του. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και να συνεχίσει να κλαίει, λύση δεν είναι να τον σηκώσετε από την κούνια/κρεβάτι του. Μπορείτε να το επισκέφτεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα (ο χρόνος καλό είναι προοδευτικά να αυξάνεται) και να του λέτε ότι το αγαπάτε, ότι δεν το εγκαταλείπετε αλλά ότι του μαθαίνετε να κοιμάται μόνο του και η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι στο διπλανό δωμάτιο.
paidiki-ypniki-apnoia_b2

5. Αν είστε έτοιμοι να του μάθετε να κοιμάται μόνο του, χρειάζεται να έχετε ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ!

Πολλούς χαιρετισμούς συμπαράστασης από μια μαμά που και η ίδια προσπαθεί. Καλή δύναμη!

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *