Δυσκολίες μνήμης στα παιδιά


Ποιες είναι οι συχνές παρατηρήσεις των γονιών;

  • Ακόμα και αν διαβάσουμε πολλές φορές ένα μάθημα, το ξεχνάει μέχρι να πάει στο σχολείο
  • Ξεχνάει συνέχεια τα πράγματά του

Τι είναι η μνήμη;

Η μνήμη είναι η ικανότητα η οποία δίνει στο παιδί την δυνατότητα μάθησης. Ως μνήμη ορίζεται η ικανότητα του ατόμου να επεξεργάζεται και να ανακαλεί πληροφορίες στις οποίες έχει εκτεθεί κάποια στιγμή (Swanson, Cooney & McNamara, 2004).

Η μνήμη και η προσοχή/συγκέντρωση είναι από  τις απαραίτητες γνωστικές λειτουργίες που απαιτούνται για την ομαλή σχολική επίδοση ενός μαθητή. Όταν υπάρχουν μνημονικές δυσκολίες μπορούν να εμφανιστούν μαθησιακές δυσκολίες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν δυσκολίες τόσο στην αρχική καταγραφή των πληροφοριών όσο και στην ανάσυρσή τους από την μακρόχρονη μνήμη (Παντελίδου, 2011).

Ωστόσο, τα προβλήματα μνήμης και προσοχής δεν παρατηρούνται  μόνο σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Σε άτομα με νοητική υστέρηση τα ελλείμματα στη μνήμη είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο. Επίσης, η μνήμη και προσοχή παρουσιάζονται και στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Τέλος, στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ βελτίωση της προσοχής είναι από τα πιο σημαντικά σημεία που χρειάζεται παρέμβαση.

Τα είδη μνήμης είναι:

  1. Μνήμη εργασίας
  2. Επεισοδιακή μνήμη
  3. Σημασιολογική μνήμη
  4. Διαδικαστική μνήμη

Μπορώ να βελτιώσω την μνημονική ικανότητα του παιδιού μου;

Υπάρχουν δραστηριότητες που ενισχύουν την μνήμη των παιδιών. Μερικές από αυτές είναι:

1. Παίζοντας με αριθμούς

2. Παίζοντας παιχνίδια με κάρτες

3. Αφήγηση παραμυθιού

4. Μαγείρεμα

5. Επιτραπέζια Παιχνίδια

Που μπορώ να απευθυνθώ

Αν εντοπίσετε δυσκολίες στην μνήμη, ο εργοθεραπευτής είναι αυτός που μπορεί να αξιολογήσει και να παρέμβει σε τέτοιου είδους δυσκολίες.

ΜΠΡΑΪΜΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, οι λογοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές και οι ειδικοί παιδαγωγοί) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρος μας στη Λ. Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27, Δάφνη (πλησίον μετρό Άγιου Ιωάννη).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *