Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


 

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι αυτές που συντροφεύουν ένα παιδί στον ελεύθερο του χρόνο, αυτές που το βοηθούν να αναπτύξει τις δεξιότητες του, να αποκτήσει καινούρια ενδιαφέροντα και να διευρύνει τα ταλέντα του. Τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την πανδημία που τάραξε αρκετά τις ζωές και την καθημερινότητα μας, οι γονείς είναι διστακτικοί ως προς αυτές τις δραστηριότητες, φοβούμενοι το πλήθος παιδιών και το ενδεχόμενο ασθένειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό, κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία,  να μην παραλείπονται και να επιλέγονται με γνώμονα τις αξίες και τα ενδιαφέροντα του ίδιου του παιδιού.

 

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικές οι εξωσχολικές δραστηριότητες; Τι προσφέρουν;

*Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το παιδί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, να συναναστρέφεται με συνομήλικους και να είναι μέρος μίας ομάδας. Γνωρίζει τους κανόνες και την ευγενή άμιλλα, μαθαίνει να τα ακολουθεί και δίνει τον καλύτερο εαυτό του, ούτως ώστε να προσφέρει στο μικρό αυτό κοινωνικό σύνολο, την ομάδα του!

*Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που επιλέγεται, ενισχύονται κινητικές δεξιότητες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα παιδιά. Ο έλεγχος του κορμού και η ενδυνάμωση αυτού μπορεί να ενισχυθεί μέσα από το κολυμβητήριο, ο οπτικοκινητικός του συντονισμός μέσα από το μπάσκετ και η ενδυνάμωση των δακτύλων κι η λεπτή του κινητικότητα μέσα από την γλυπτική. Όλες οι δραστηριότητες έχουν να προσφέρουν στην ενίσχυση της κινητικής του ανάπτυξης!

*Ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων

Η κάθε δραστηριότητα χαρίζει στο παιδί πληροφορίες πάνω σε πολλά και διάφορα αντικείμενα δίνοντας ποικίλα ερεθίσματα. Το επίπεδο των γνώσεων του παιδιού διευρύνεται, ενώ παράλληλα ενισχύεται το επίπεδο της προσοχής και της επεξεργασίας και κατανόησης αυτών των ερεθισμάτων.

*Μια ευχάριστη πινελιά σε μία δύσκολη μέρα

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η εξωσχολική δραστηριότητα θα είναι μία δημιουργική διέξοδος του παιδιού σε μία απαιτητική καθημερινότητα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι εξαιρετικής σημασίας η επιλογή αυτής της δραστηριότητας από το ίδιο το παιδί και η δυνατότητα αλλαγής της, αν αυτή δεν του αρέσει! Αφήστε το παιδί ελεύθερο να πειραματιστεί και να δοκιμάσει δραστηριότητες κι αθλήματα που του κινούν το ενδιαφέρον, να βρει την κλίση και το ταλέντο του και να εξελιχθεί συνειδητά και εθελούσια μέσα σε αυτήν την όμορφη διαδικασία!

ΤΣΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27 (πλησίον Άγιος Ιωάννης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *