Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ


Η γραφή είναι μία δραστηριότητα, η οποία ξεκινάει από μικρή ηλικία, αρχικά μέσω της ζωγραφικής. Όσο, όμως, η ηλικία του παιδιού μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται κι οι απαιτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί καλείται να εκτελεί λειτουργικά γραφοκινητικές δραστηριότητες, όπως ασκήσεις προγραφής, γραφή γραμμάτων ή αριθμών και σχολικές ασκήσεις. Εδώ συναντάμε τον καίριο ρόλο της σωστής στάσης του σώματος κατά τη διαδικασία της γραφής.

  Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Τα χαρακτηριστικά μίας σωστής στάσης σώματος είναι τα εξής:

  • Ο κορμός πρέπει να είναι ευθύγραμμος. Ιδανικά θα μπορούσε να γίνει χρήση μίας καρέκλας, η πλάτη της οποίας έχει μικρή κλίση προς τα εμπρός.
  • Τα γόνατα, τα ισχία, αλλά και οι ποδοκνημικές αρθρώσεις πρέπει να βρίσκονται σε κάμψη 90 ο.   Σε περίπτωση που τα πόδια δεν φτάνουν στο πάτωμα, μπορεί να τοποθετηθεί ένα αντικείμενο με επίπεδη την πάνω επιφάνεια (όπως ένα κουτί), που θα βοηθήσει το άτομο να διατηρήσει τη σωστή θέση.
  • Οι πήχεις πρέπει να ακουμπούν πάνω στο γραφείο.

Σημαντική, ωστόσο, είναι και η θέση του χαρτιού, το οποίo θα πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να έχει κλίση 45 ο   (προς τα αριστερά για τους δεξιόχειρες, προς τα δεξιά για τους αριστερόχειρες). Επιπλέον, το χέρι θα πρέπει να είναι τοποθετημένο κάτω από τη γραμμή γραψίματος, με σκοπό την αποφυγή της θέσης hook στον καρπό.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  • Η δραστηριότητα είναι λιγότερο κουραστική για το παιδί. Επομένως, είναι πιο αποδοτικό, καθώς η γραφή εκτελείται λειτουργικά.
  • Οι κινήσεις διευκολύνονται και δεν καταπονείται το σώμα.
  • Αποφεύγεται η πιθανότητα παραμορφώσεων στην σπονδυλική στήλη, καθώς η υιοθέτηση ενός λανθασμένου προτύπου γραφής μπορεί να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27 (πλησίον Άγιος Ιωάννης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *