Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο είναι ότι πολλά παιδιά κάθονται στο πάτωμα να παίξουν σε θέση W. Με τον όρο «w sitting» αναφερόμαστε στην καθιστή θέση του παιδιού στο πάτωμα του οποίου τα πόδια σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα w.
Τα παιδιά επιλέγουν αυτή τη θέση γιατί τους παρέχει μεγαλύτερη βάση στήριξης, το κέντρο βάρους είναι χαμηλά και καταβάλλουν λιγότερη προσπάθεια να διατηρήσουν τη θέση αυτή, επομένως νιώθουν πιο ασφαλή και άνετα.
Λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να κάθονται σε αυτή τη θέση:
i. Φτωχός έλεγχος κορμού
ii. Έλλειψη σταθερότητας της λεκάνης
iii. Έλλειψη κεντρικής δύναμης
iv. Παρέχει ιδιοδεκτικά ερεθίσματα στο κάτω μέρος του σώματος
Η θέση αυτή είναι μια συνήθεια που δύσκολα μπορεί να αλλάξει από την στιγμή που ο εγκέφαλος θα αναπτύξει την μυϊκή μνήμη γι’ αυτό και είναι σημαντικό το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη.
Λόγοι για τους οποίους ένα παιδί δεν πρέπει να κάθεται σε αυτή τη θέση:
a. Λειτουργεί αποθαρρυντικά για μια καλή ισορροπία του παιδιού
b. Παρεμποδίζονται οι στροφικές κινήσεις του κορμού
c. Η θέση αυτή ασκεί μεγάλες πιέσεις στα γόνατα, στα πέλματα και στα ισχία γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ορθοπεδικά προβλήματα
d. Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη της κεντρικής δύναμης
Η θέση αυτή είναι ασφαλής μόνο όταν τα παιδιά την χρησιμοποιούν για λίγα μόνο λεπτά ή όταν προσπαθούν να έρθουν σε καθιστή θέση από το μπουσούλημα.
Ιδέες για να βοηθήσετε τα παιδιά στο σπίτι ή στο σχολείο
1. Προτείνετε άλλους τρόπους καθιστής θέσης όπως οκλαδόν, κάθισμα στο πλάι, κάθισμα με τα πόδια ανοιχτά και τεντωμένα μπροστά ή πλευρικό κάθισμα (και τα δύο πόδια λυγισμένα όπως στην θέση w αλλά και τα δύο είναι προς την ίδια κατεύθυνση)
2. Ενθαρρύνετε να «αλλάξει τα πόδια του» χωρίς όμως να το μαλώσετε
3. Προτείνετε το κάθισμα σε θεραπευτική μπάλα ή ιππαστί
4. Προτείνετε την πρηνή θέση με στήριξη στους αγκώνες
Σε περίπτωση που η θέση w παραμένει συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό ή θεραπευτή.
Τσαβδαρίδη Ωραιοζήλη
–
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.
Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter.
Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).