Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑμεΑ 2


Σεξουαλική Αγωγή ΑμεΑ

Είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένο ότι οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία στον τομέα της σεξουαλικότητας δεν διαφέρουν από αυτές του γενικού πληθυσμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες έτσι ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ατόμων αυτών και να αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως ισότιμοι πολίτες.

Δυστυχώς όμως, οι διάφορες πεποιθήσεις που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους και στις μέρες μας. Η ελλιπής ενημέρωση και  εκπαίδευση σε συνδυασμό με τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις έχουν σαν αποτέλεσμα οι γονείς να αντιδρούν με αμηχανία και αδυναμία χειρισμού όταν παρατηρούν σεξουαλική συμπεριφορά ή όταν έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήσεις των παιδιών τους σχετικά με αυτό το θέμα.

 

Σήμερα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στον έρωτα, στην αμοιβαία τρυφερότητα, στην αγάπη, στην ευχαρίστηση και ικανοποίηση που προσφέρει η ερωτική συνεύρεση, στην δημιουργία ερωτικών σχέσεων, στον γάμο και στα παιδιά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως το αδιαφιλονίκητο δικαίωμα τους να εκπαιδευτούν στην σεξουαλική αγωγή.

Δείτε αναλυτικά τις Υπηρεσίες της Εργοθεραπείας που προσφέρει το Κέντρο μας

Πώς συμβάλλει η Εργοθεραπεία:

Η Εργοθεραπεία είναι μια ειδικότητα που ασχολείται με τις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής και την εκπαίδευση των ατόμων σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό  εντάσσεται και η σεξουαλική αγωγή. Ο ρόλος της εργοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των ΑμεΑ όσον αφορά στην σεξουαλική εκπαίδευση.

Βοηθά τα άτομα:

  1. να κατανοήσουν την εικόνα του σώματός τους, να μάθουν ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία του κάθε οργάνου τους, πως πρέπει να περιποιούνται τον εαυτό τους,
  2. να μάθουν πώς να εκφράζουν την σεξουαλικότητά τους εκπαιδεύοντάς τους σε θέματα που αφορούν τον αυνανισμό ή την ερωτική πράξη, περιορίζοντας την πιθανή σεξουαλική επιθετικότητά τους
  3. να ενημερωθούν για την αντισύλληψη προστατεύοντας τους έτσι από πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή την μετάδοση ΣΜΝ
  4. να αποφύγουν την σεξουαλική κακοποίηση μέσω της εκπαίδευσης σε κοινωνικές δεξιότητες αλλά και σεξουαλικά ζητήματα
  5. να κατανοήσουν τις δυσκολίες που έχουν η συμβίωση – γάμος και η τεκνοποίηση

Αξίζει να αποτυπωθεί στο μυαλό όλων μας ότι τα με αναπηρία έχουν δικαίωμα, όπως όλοι μας, στην σεξουαλικότητα και η κοινωνία όπως κι εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, οφείλει να αποδεχτεί και να σεβαστεί τον δικαίωμά τους να εκφράσουν και να απολαύσουν την σεξουαλικότητά τους.

Πηγές

WadeA., (2002). Discrimination, Sexuality and People with Significant Disabilities: Issues of Access and the Right to Sexual Expression in the United States, από την διεύθυνση http://www.dsq-sds.org/

Πανάικας, Π., Κυριάκη, Σ., (2003). Σεξουαλική αγωγή και νοητική υστέρηση. Αθήνα: Νηρηίδες

 

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στα τα άρθρα που αφορούν τον τομέα της Εργοθεραπείας.

Μπορείτε να αναζητήσετε όλες τις Υπηρεσίες του Κέντρου “Ψυχ…Αγωγείν”.

 

Τσαβδαρίδη Ωραιοζήλη

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑμεΑ