ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ
Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μία διαταραχή που επηρεάζει την αντίληψη του ατόμου για τον κόσμο, το πως επεξεργάζεται το άτομο τις πληροφορίες που λαμβάνει και το πως αλληλεπιδρά με άλλα άτομα.
Όπως και ο κλασικός αυτισμός, το σύνδρομο Άσπεργκερ αποτελεί «διαταραχή φάσματος», αφού επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό. Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Άσπεργκερ και τον κλασικό αυτισμό, τα άτομα με Άσπεργκερ αντιμετωπίζουν λιγότερες προκλήσεις όσον αφορά τη λεκτική επικοινωνία και έχουν συνήθως μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη.
Συνήθως δεν εμφανίζουν τις μαθησιακές δυσκολίες που παραδοσιακά συνδέονται με τον αυτισμό,αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα, όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις, όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ). Με την κατάλληλη υποστήριξη τα άτομα με Άσπεργκερ είναι απόλυτα ικανά να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή.
Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισης;
Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Άσπεργκερ παραμένουν ακόμη και σήμερα υπό διερέυνηση. Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες. Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, γενετικών όσο και περιβαλλοντικών, μπορεί να ευθύνεται για τις αλλάγές στη νευροβιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου. Το βέβαιο πάντως είναι ότο το σύνδρομο δεν οφείλεται στην ανατροφή του ατόμου ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οπωσδήποτε δεν προκαλείται από υπαιτιότητα του πάσχοντος.
Χαρακτηριστικά
Το σύνδρομο Άσπεργκερ συχνά χαρακτηρίζεται ως «κρυφή διαταραχή». Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν κάποιος κάποιος έχει το σύνδρομο αυτό από την εξωτερική του εμφάνιση. Τα άτομα με Άσπεργκερ αντιμετωπίζουν δυσκολία σε τρεις τομείς. Αυτοί αποτελούν τη γνωστή «τριάδα των διαταραχών». :
• Κοινωνική αλληλεπίδραση
• Κοινωνική επικοινωνία
• Κοινωνική φαντασία
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο: “Παιχνίδια με τα συναισθήματα…” και “Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού”.
Τα χαρακτηριστικά αυτά και ο βαθμός εμφάνισης τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Άλλα σχετικά χαρακτηριστικά είναι:
* Εμμονή σε ρουτίνες
* Ειδικά ενδιαφέροντα
* Αισθητηριακές δυσκολίες
Διάγνωση
Το σύνδρομο Άσπεργκερ μπορεί να διαγνωστεί αργότερα απ’ ότι ο αυτισμός στα παιδιά και κάποια χαρακτηριστικά μπορεί να διαγνωσθούν μετά την ενηλικίωση. Συνήθως, επίσημη διάγνωση μπορεί να γίνει από ψυχιάτρους η κλινικούς ψυχολόγους.
Για μερικούς, μια τέτοια διάγνωση συνδέεται με ισόβιο στίγμα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση βοηθά το άτομο όπως και το ευρύτερο περιβάλλον του(οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό) να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητες του και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του. Η διάγνωση εξασφαλίζει επίσεις πρόσβαση στις απαιτούμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή ενός τέτοιου ατόμου δραματικά.
Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία ή συγκεκριμένη ιατρική ρουτίνα-μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου Άσπεργκερ. Τα παιδιά με Άσπεργκερ μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες με Άσπεργκερ.
Βέβαια, καθώς η κατανόηση μας για το φαινόμενο αυξάνεται ποιοτικά και ποσοτικά και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες βελτιώνονται, τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν αυξημένες ευκαιρίες να αναγνωρίσουν και να εκμεταλευτούν το δυναμικό τους και τελικά να ζήσουν μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή, απολαμβάνοντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Τώρα πια υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής ενός ατόμου με Άσπεργκερ. Σε αυτές περιλαμβάνονται παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συμπεριφορική θεραπεία ή ακόμη και αλλαγές στη διατροφή.
Πηγή : ΜΚΟ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ-ΑΣΠΕΡΓΚΕΡ ΕΛΛΑΣ»
Δείτε όλα τα άρθρα που αφορουν τον τομέα της Λογοθεραπείας
Κουνενή Δέσποινα
–
Ειδική Λογοθεραπεύτρια
Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.
Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter.
Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).