ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ;


Πολλοί γονείς όπως και λογοθεραπευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το εάν η πιπίλα επηρεάζει η όχι την ανάπτυξη της ομιλίας. Πάμε λοιπόν να δούμε πως και με ποιον τρόπο η πιπίλα θεωρείται ένα << εργαλείο>> για τους νέους γονείς , κατά πόσο και πότε αύτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται και επιπλέον πως επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλία.

Πιπίλα =εργαλείο για νέους γονείς:

Μπορεί η πιπίλα να βοηθάει τους νέους γονείς

  • που θέλουν να ηρεμήσουν και να καθησυχάσουν για λίγο το κλάμα του μωρού τους, προκειμένου να ετοιμάσουν το φαγητό του, το μπάνιο του, ακόμη και να κάνουν μια δουλεία που πρέπει να πραγματοποιηθεί.
  •   να τους κάνει να νοιώθουν πιο σίγουροι και ασφαλείς όταν την δίνουν στο μωρό τους ή όταν την έχουν στο τσαντάκι του μωρού τους.
  • καθώς και να αποτελεί μια στιγμή χαλάρωσης για το ίδιο το μωρό όταν αυτό θέλει να νανουριστεί για να κοιμηθεί.

Πόσο συχνά και πότε πρέπει η πιπίλα να χρησιμοποιείται;

  • Η πιπίλα καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα π.χ μέχρι να κοιμηθεί το μωρό ή κάποια στιγμή που μπορεί να είναι ανήσυχο .
  • Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται μεταξύ των μηνών 12-20, τότε δεν θα δημιουργήσει καμία δυσκολία στην στοματική κοιλότητα του μωρού ούτε στην ομιλία του. Κι αυτό γιατί σε αυτή την ηλικία και κυρίως στο 1ο έτος ζωής του μωρού εμφανίζονται σημαντικές εξελίξεις στην ομιλία του παιδιού. Οπότε, έχοντας το στόμα του απασχολημένο και τη γλώσσα του με την πιπίλα, μειώνονται οι πιθανότητες και οι ευκαιρίες να βαβίσει, να μιμηθεί ήχους , συλλαβές ή λέξης.

Πως η πιπίλα επηρεάζει την ανάπτυξη της  ομιλία

Και φτάνουμε λοιπόν στο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Γιατί να σταματήσω την πιπίλα;, επηρεάζει τόσο πολύ την ομιλία;, δημιουργεί οδοντικά προβλήματα; Πάμε λοιπόν να δούμε τι δυσκολίες προκαλεί η χρήση της πιπίλας.

  • Προβλήματα άρθρωσης , όπως για παράδειγμα αλλοίωση των χειλικών, οδοντικών  και φατνιακών φωνημάτων ( /t/, /d/, /n/, /r/,/l/,/f/, /v/, /s/)
  • Προβλήματα στην ανάπτυξη της ομιλίας, με την στοματική κοιλότητα μερικώς καλυμμένη από την πιπίλα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ως προς το βάβισμα , την μίμηση ήχων, λέξεων ή και προτάσεων, τα οποία να παρουσιάζονται περιορισμένα.
  • Προβλήματα στην σύγκλιση των δοντιών, είναι πιθανόν να στραβώσουν κάποια δοντάκια, να προεξέχουν τα μπροστινά δόντια, ή να δημιουργηθεί πρόβλημα στην γνάθο.
  • Ανώριμο μηχανισμό κατάποσης  και  κίνηση της γλώσσας. Οι πιπίλες προκαλούν αλλαγές στην γλώσσα κάνοντας την πιο πλαδαρή έχοντας σαν αποτέλεσμα την λανθασμένη θέση της που θα επηρεάσει την μάσηση και την κατάποση.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε σε κάποιες από τις βασικές σας απορίες και να σας βοηθήσαμε να πάρετε το θάρρος να κόψετε την πιπίλα στα παιδιά σας κυρίως μετά των 20ο μήνα της ζωής τους. Άλλωστε πολλοί γονείς έχουν παραδεχτεί ότι δεν ήταν τελικά και τόσο δύσκολο να απαλλαγούν από την πιπίλα.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στο τηλέφωνο επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στην Ίμβρου 27 & Λ.Ηλιουπόλεως, Δάφνη (πλησίον μετρό Άγιος Ιωάννης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *