Τι είναι οι στερεοτυπίες στον Αυτισμό; Μπορεί να μειωθεί η συχνότητά τους;


Σύμφωνα με το DSM-5, οι στερεότυπες κινήσεις συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια διάγνωσης της Διαταραχής του Φάσματος του Αυτισμού. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται ως: «Στερεότυπες ή επαναλαμβανόμενες μηχανικές κινήσεις× στερεοτυπική ή επαναλαμβανόμενη χρήση αντικειμένων ή λόγου», «Τα συμπτώματα προκαλούν σημαντικές κοινωνικές και λειτουργικές δυσκολίες».

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές υποθέσεις για τον λόγο που μπορεί να εμφανιστούν στερεότυπες κινήσεις:

  • Υπερδιέγερση
  • Υποδιέγερση
  • Μείωση πόνου (το επαναλαμβανόμενο χτύπημα του κεφαλιού ή κάποιου άλλου μέρους του σώματος μειώνει τη συνολική αίσθηση του πόνου.)
  • Διαχείριση των συναισθημάτων (οι στερεοτυπίες μπορεί να προκληθούν από τόσο από θετικά όσο και από αρνητικά συναισθήματα.)
  • Αυτορρύθμιση (κάποιες στερεότυπες κινήσεις έχουν κατευναστικό και ηρεμιστικό ρόλο).

Έρευνες έχουν δείξει πως ασκήσεις που είναι παρόμοιες με τις στερεοτυπικές συμπεριφορές είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση αυτών.

Μια νέα μελέτη από την Κίνα δείχνει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των στερεοτυπικών συμπεριφορών σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (ASD). Είναι όμως σημαντικό να επιλέξουμε ασκήσεις που είναι παρόμοιες με τις συμπεριφορές αυτές.

Σε προηγούμενες έρευνες που συμμετείχαν 30 παιδιά με ASD, ο C. Y. Andy Tse και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας άσκησης με μπάλα στις στερεοτυπικές συμπεριφορές. Στην άσκηση χτυπήματος μπάλας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χτυπήσουν μια μπάλα στην παιδική χαρά όσες φορές μπορούσαν για 15 λεπτά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με μια άλλη δραστηριότητα ελέγχου, η άσκηση με το χτύπημα της μπάλας οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις στη στερεοτυπία που αφορά το χτύπημα του χεριού αλλά όχι και στη ρυθμική κίνηση του κορμού (rocking).

Σε μια νέα μελέτη που συμμετείχαν 21 παιδιά με ASD, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της άσκησης με τη μπάλα και το τζόκινγκ σε στερεοτυπικές συμπεριφορές. Αυτή τη φορά, τα παιδιά συμμετείχαν στη δραστηριότητα χτυπήματος της μπάλας για μια μέρα, στο τζόκινγκ μια άλλη μέρα και τέλος πέρασαν μια μέρα στην ομάδα ελέγχου. Το πρόγραμμα ήταν τυχαίο, ώστε τα παιδιά να μην κάνουν όλες τις δραστηριότητες με την ίδια σειρά.

Οι ερευνητές αναφέρουν, “Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μόνο οι στερεοτυπικές συμπεριφορές που αφορούν τα χέρια (φτερουγίσματα) μειώθηκαν σημαντικά κατά την άσκηση με το χτύπημα της μπάλας, ενώ οι στερεοτυπικές συμπεριφορές που αφορούν την ρυθμική κίνηση του κορμού (rocking) μειώθηκαν σημαντικά με το τζόκινγκ.” Οι μειώσεις στη στερεοτυπική συμπεριφορά διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, “Η σωματική άσκηση θα πρέπει να συνδυάζεται τοπογραφικά με την στερεοτυπική συμπεριφορά προκειμένου να παραχθούν επιθυμητά συμπεριφορικά οφέλη σε παιδιά με ASD.”

Βιβλιογραφία:

https://www.autism.org/exercises-that-are-similar-to-stereotyped-behaviors-are-most-effective-in-reducing-these-behaviors/
https://www.autism.org/

Λογοθεραπεύτρια Ψυχαγωγείν

ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗ ΛΕΝΑ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27 (πλησίον Άγιος Ιωάννης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *