Ειδική Μαθησιακή Αποκατάσταση: Πώς λειτουργεί, ποια παιδιά αφορά, τι προσφέρει… 2


Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η ενημέρωση των γονέων και των δασκάλων και η παραπομπή παιδιών σε ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, για την ανίχνευση τυχών  μαθησιακών δυσκολιών.

Η ειδική διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει ένα  μεγάλο μέρος στις γνωματεύσεις που λαμβάνουν οι γονείς, παράλληλα με τις εργοθεραπείες και τις συνεδρίες με λογοθεραπευτή.


Τι είναι όμως το ειδικό παιδαγωγικό που συνυπάρχει στις γνωματεύσεις αυτές; Τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά με τον ειδικό παιδαγωγό πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Η ειδική παιδαγώγηση αφορά και είναι αναγκαία σε όλα τα παιδιά που έχουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες:

*στην οργάνωση του γραπτού και προφορικού λόγου,

* στην οργάνωση μελέτης, στη δυσλεξία οποιουδήποτε τύπου και σε όλες τις ειδικές και γενικές μαθησιακές δυσκολίες.

*Επιπλέον  θα μπορούσαμε να πούμε πως κρίνεται απαραίτητη ως πρώιμη παρέμβαση  σε παιδιά που βρίσκονται σε ποσοστά υψηλού κινδύνου εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών στο άμεσο μέλλον. Όπως είναι τα παιδιά με ΔΕΠΥ ή τα παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

Αρχικά όταν μιλάμε για μαθησιακή αποκατάσταση θα πρέπει να ορίσουμε πως πρόκειται για μία θεραπευτική παρέμβαση. ‘Οπως ακριβώς η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξη.

Δεν έχει καμία σχέση το θεραπευτικό πρόγραμμα του ειδικού παιδαγωγού με τη μελέτη καθημερινών μαθημάτων,  το φροντιστηριακό μάθημα ή  το ιδιαίτερο στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά που δυσκολεύεται το παιδί.

Τι κάνει ακριβώς ο Ειδικός Παιδαγωγός;

Ο ειδικός παιδαγωγός πραγματοποιεί μία αξιολόγηση σταθμισμένη ή μη στο μαθητή στις πρώτες συνεδρίες. Έτσι, ορίζει στόχους του πρώτου τριμήνου όπου και θα προσπαθήσει να πετύχει με το μαθητή του. Οι στόχοι αυτοί διαφέρουν από μαθητή σε μαθητή είναι εξατομικευμένοι και ξεχωριστοί και συνεχώς αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται.

Ανάλογα με τις ανάγκες καθώς και το μαθησιακό προφίλ του κάθε μαθητή,  η ώρα της ειδικής διαπαιδαγώγησης αφιερώνεται:

-στον τρόπο που μαθαίνει ο κάθε μαθητής ,

– στις ανάγκες που έχει, τις δυσκολίες που εκδηλώνει. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως ο μαθητής με τον παιδαγωγό γυρίζουν πολλά ¨μαθησιακά¨ έτη πίσω.

Στην ειδική διαπαιδαγώγηση, δεν εξετάζεται η ύλη του σχολείου. Δεν μαθαίνει το παιδί το μάθημα της ημέρας. Στόχος είναι να καλύπτονται κενά προηγούμενων ετών με τους ειδικούς τρόπους που μαθαίνει κάθε παιδί αφού πρώτα του διδαχθούν τα βήματα και αφού έχουν ενισχυθεί τα κίνητρά του για μάθηση.

Στόχος του θεραπευτή δεν είναι μόνο να βγει η ύλη που έχει προγραμματίσει. Αλλά να συνάψει σχέση εμπιστοσύνης με το μαθητή του και οφείλει να είναι  ένας θεραπευτής που θα αποδεχτεί , θα αγαπήσει , θα δώσει κίνητρα και θα απεγκλωβίσει το μαθητή του από τα αδιέξοδα που του έχει δημιουργήσει το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.

 Το μάθημα είναι εντελώς διαφορετικό στην ειδική διαπαιδαγώγηση. Η τεχνολογία σε συνδυασμό με εξατομικευμένες εργασίες, βιωματικές ασκήσεις, ασκήσεις με εικόνες, κάρτες, ζωγραφιές και σχεδιαγράμματα, είναι κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Τίποτα δε θυμίζει το κλασικό μάθημα του σχολείου. Οι μαθητές μαθαίνουν με τον τρόπο που μπορούν. Ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες τους, αναδεικνύουν τα ταλέντα τους και νιώθουν ασφαλείς και αποδεχτοί.

Στόχος μας είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία. Mια διδασκαλία που θα εντάξει όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως δυσκολιών μέσα στο σχολείο. Μία διδασκαλία που θα κάνει τα παιδιά να νιώθουν ικανά και θα συνειδητοποιήσουν πως οι δυσκολίες τους δεν είναι ανυπέρβλητες αλλά αποδεχτές και υπολογίσιμες.

Αδαμίδου Φιλένη

Ειδική Παιδαγωγός

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στους χώρους μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης) και Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27 (πλησίον Άγιος Ιωάννης).


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Ειδική Μαθησιακή Αποκατάσταση: Πώς λειτουργεί, ποια παιδιά αφορά, τι προσφέρει…