Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα της ιστορίας;


Οι περισσότεροι γονείς έχουν αναλάβει να βοηθούν τα παιδιά τους στο διάβασμα, από την Α Δημοτικού έως και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, ειδικά μετά τις νέες απαιτήσεις που έφερε η περίοδος της πανδημίας και η τηλεκπαίδευση.

Η πλειοψηφία των γονέων τα καταφέρνει καλά μέχρι τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Οι προβληματισμοί τους ξεκινούν όταν οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και τα μαθήματα δυσκολεύουν.

Ενα κεφάλαιο από μόνο του αποτελεί η διδακτική και η  εκμάθηση  του μαθήματος της ιστορίας, αφού όπως αποδεικνεται γονείς και παιδιά δυσανασχετούν και κουράζονται,  είτε πρόκειται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, είτε όχι.

Γιατί το παιδί μου αρνείται να διαβάσει ιστορία; Πως μπορώ να το βοηθήσω;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Ιστορία που διδάσκεται το παιδί επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης άρα γεγονότα , πρόσωπα και ιστορικά δρώμενα θα τα ξανασυναντήσει και  στο μέλλον  πιο εμπλουτισμένα.

Ωστόσο τα βιβλία λόγω του όγκου της ύλης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών και τις απορίες τους, αλλά δε βοηθούν ούτε και να κατανοήσουν αυτά που γράφουν καθώς πρόκειται για συνεχείς ασταμάτητες πληροφορίες. Τα βιβλία είναι εργαλεία μάθησης όχι η ίδια η μάθηση αυτή καθεαυτή.

 Εαν πραγματικά επιθυμείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τι συμβαίνει μην εστιάσετε στο βιβλίο, αλλά στις ικανότητές του να μαθαίνει και να εξερευνά τον κόσμο.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Φτιάξτε ένα δικό σας χρονικό διάγραμμα και οριοθετήστε χρονικά τα ιστορικά  γεγονότα. Δώστε παραδείγματα στο παιδί για να κατανοήσει πότε περίπου συνέβησαν τα γεγονότα και σημειώστε μαζί τους πρωταγωνιστές του ιστορικού γεγονότος (αυτοκράτορες, ήρωες, κοκ)
  • Δείξτε στο μαθητή βίντεο και φωτογραφικό υλικό και δείτε ή ακούστε το μάθημα από διάφορα site που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, χωρίς να εστιάσετε στο βιβλίο.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί με το μαθητή ένα διάγραμμα με σημειώσεις γράφοντας τα σημαντικότερα γεγονότα περιληπτικά με δικά σας σύμβολα και λέξεις κλειδιά (πχ μία σημαντική μάχη μπορεί  να σημειωθεί με σύμβολο το σπαθί).
  • Προσπαθήστε να επικεντρώνεστε σε αιώνες και όχι σε στείρες ημερομηνίες.  Για παράδειγμα είναι πιο βασικό να γνωρίζει ότι ο Α παγκόσμιος πόλεμος έπληξε τον κόσμο στις αρχές του  20ο αιώνα, παρά να γνωρίζει μία  μεμονωμένη ημερομηνία που δε θα τη θυμάται ποτέ.
  • Μην αρκεστείτε στις σημειώσεις των δασκάλων και των καθηγητών, αυτές είναι μόνο για επανάληψη και για κατανόηση και δεν καλύπτουν το μέρος της ύλης που πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές. Βοηθήστε το παιδί να μάθει να φτιάχνει δικές του σημειώσεις!!!
  • Ζωγραφίστε την ιστορία!!!!!!!!Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει έφεση στη ζωγραφική, δώστε του τη δυνατότητα να ζωγραφίσει τα γεγονότα. Εκτός από μία δημιουργική και χαλαρωτική διαδικασία αποτελεί και έναν πολύ καλό τρόπο μάθησης. Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να μαθαίνει ουσιαστικά με το δικό του τρόπο.

Τις πληροφορίες του μαθήματος από  το βιβλίο του μαθητή,  μπορείτε να τις εντάξετε είτε ενδιάμεσα, είτε στο τέλος των παραπάνω τεχνικών,  ως μία συμπληρωματική διαδικασία και όχι ως το μοναδικό τρόπο μάθησης.

Επιλέξτε η δημιουργική αυτή στιγμή να γίνεται με συνεργασία και δημιουργώντας ένα κλίμα ευχάριστης απασχόλησης στην οποία  παίρνετε μέρος μαζί. Η Ιστορία δεν είναι  αποσπασματικά κεφάλαια και διάσπαρτα κομμάτια και λέξεις σε ένα βιβλίο. Αποτελεί ένα σύνολο πληροφοριών μιας ενιαίας περιόδου με πολλά γεγονότα. Οι μαθητές μπερδεύονται κουράζονται συνηθίζουν να “παπαγαλίζουν”  και τελικά δε μαθαίνουν, ενώ ταλαιπωρούν δασκάλους, καθηγητές και γονείς.

Οι παραπάνω τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να σας βοηθήσουν  και για άλλα θεωρητικά μαθήματα!!! 

Αδαμίδου Φιλένη

Ειδική Παιδαγωγός

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27 (πλησίον Άγιος Ιωάννης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *