ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ


 

Τι είναι η οικογενειακή θεραπεία;

Η συστημική – ή αλλιώς οικογενειακή – θεραπεία επικεντρώνεται στο μικρόκοσμο της οικογένειας ως μια κοινωνική ομάδα. Η οικογένεια θεωρείται ένα σύστημα με τη δική της σύνθεση, δομή και κανόνες.

Τα μέλη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια ισχυρή δυναμική. Η κατανόηση της συμπεριφοράς ενός μέλους συνεξαρτάται από την συμπεριφορά των λοιπών μελών. Με αυτό τον τρόπο κάθε άτομο είναι βασικό για την λειτουργία στο όλον του συστήματος.Η συστημική προσέγγιση απευθύνεται σε όλα τα άτομα που αναζητούν συμβουλευτική και καθοδήγηση σε παιδιά και ζεύγη.

Η ψυχοθεραπεία με βάση τη συστημική προσέγγιση μπορεί να είναι …

  • Ατομική
  • Ζεύγους
  • Οικογένειας

Στην ατομική ψυχοθεραπεία, είναι παρόντες μόνο το άτομο που προσέρχεται για θεραπεία και ο θεραπευτής. Στην θεραπεία ζεύγους μετέχουν στις συναντήσεις (συνεδρίες) και τα δύο μέλη του ζευγαριού, ενώ στην οικογενειακή μπορεί να συμμετέχει και ολόκληρη η οικογένεια.

Το ποια σύνθεση θα προτιμηθεί, εξαρτάται από την κάθε περίπτωση και είναι κάτι που συζητείται και συναποφασίζεται από τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητο ότι οι συνεδρίες που ξεκίνησαν με μια συγκεκριμένη μορφή, θα συνεχιστούν αναγκαστικά με την ίδια σύνθεση.

Αυτό καθορίζεται από την πορεία των συναντήσεων (π.χ. μια οικογένεια έρχεται με αρχικό αίτημα να αντιμετωπιστούν οι καυγάδες των γονιών με τον έφηβο γιο τους. Έτσι στην πρώτη συνάντηση καλούνται όλα τα μέλη της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνεδρίας όμως διαφαίνεται ότι οι εντάσεις στην οικογένεια ξεκινούν από τη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ των γονιών ως προς τον τρόπο διαπαιδαγώγησης του παιδιού τους. Επομένως στη συνέχεια ορίζονται κάποιες συναντήσεις μόνο με τους γονείς).

Στόχοι της οικογενειακής θεραπείας είναι:

  • να αναδυθούν οι πεποιθήσεις και οι αρχές που κάθε μέλος της οικογένειας έχει,
  • να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο «χθες της πατρικής οικογένειας» και στο «σήμερα»,
  • να ενεργοποιηθεί το δυναμικό που τα άτομα διαθέτουν και
  • η θέαση νέων εναλλακτικών προτύπων σύνδεσης, μέσα από το διάλογο, τη συζήτηση και την έκφραση όλων των μελών της οικογένειας.

Πόσο διαρκεί η οικογενειακή θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από τον θεραπευτή και την οικογένεια ύστερα από συνεννόηση. Κάθε συνάντηση διαρκεί 50 λεπτά ως 1 ώρα και η συμμετοχή αφορά όλα τα μέλη της οικογενείας ή όποια από τα μέλη επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στις Υπηρεσίες του Τμήματος Ενηλίκων.