ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ! 2


Τα σχολεία ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες. Μικροί και μεγάλοι μαθητές επέστρεψαν στη «θέση» τους και στα καθήκοντα τους. Γονείς ανήσυχοι για την νέα σχολική χρονιά, αγχωμένοι για την καλύτερη μαθησιακή εξέλιξη και πορεία των παιδιών τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν τα παιδιά

Όσο σπουδαία είναι η μόρφωση και η απόκτηση γνώσεων των μικρών μας φίλων από το σχολικό πλαίσιο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν δεξιότητες, αξίες και ιδανικά, απαραίτητα για την καλύτερη κοινωνική και συναισθηματική τους ωρίμανση και πρόοδο. Η φιλία, ο σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η υποστήριξη, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση είναι εφόδια σπουδαία για τη μετέπειτα ζωή τους και θα τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Έννοιες που δεν θα πρέπει να υποτιμούνται, αλλά να καλλιεργούνται και να ενισχύονται τόσο από το σχολείο όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον.

Αναπτύσσοντας την επικοινωνία με τα παιδιά μας

Μια συνήθεια αρκετών παιδιών όταν επιστρέφουν από το σχολείο είναι να μεταφέρουν πως κύλησε η μέρα τους, πως πέρασαν με τους φίλους τους στο διάλειμμα, τι έγινε μέσα στην τάξη, κάτι σημαντικό και αξιοπρόσεκτο που μπορεί να συνέβη και να τους προκάλεσε εντύπωση. Η αλήθεια είναι πως είναι σημαντική και ωφέλιμη μια τέτοιου είδους επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, μια τέτοια συζήτηση που θα αφορά τη μέρα τους στο σχολείο. Αρκετά συχνά μέσα σε τέτοιου τύπου κουβέντες με τα παιδιά θα ακουστούν φράσεις όπως : «Αυτός/ή είναι φυτό», «Είναι χαζός/ή, δεν μπορεί να διαβάσει καλά», «Κάνει τόση φασαρία και συνέχεια ενοχλεί», «Είναι μονόχνωτος/η», «Μιλάει ή/και φέρεται περίεργα», «Είναι κακό παιδί», «Είναι γυαλάκιας», «Δεν μπορεί να περπατήσει καλά», «Τρέχει πολύ αργά». Όλες αυτές οι φράσεις και άλλες πολλές, μπορεί να αγνοηθούν, να σχολιαστούν, να επικροτηθούν ή να διαψευστούν  από την πλευρά των γονέων. Το σίγουρο και το σημαντικότερο όμως όλων είναι να εξηγηθούν, να ερμηνευτούν στα παιδιά και να αποτελέσουν έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα προσφέρει στα παιδιά πλούσια οφέλη και διδάγματα. 

Αποδοχή στην διαφορετικότητα

Ανεξάρτητα από το σχολείο και το έργο που καλείται να επιτελέσει όχι μόνο στο να μεταδώσει γνώσεις στους μικρούς μαθητές, αλλά να τους διδάξει ανθρωπιά, σεβασμό και αγάπη, οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να γίνουν αρωγοί ώστε να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα.

  • Μιλήστε στα παιδιά σας με ειλικρίνεια για την διαφορετικότητα. Εξηγήστε τους ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του δυνατά σημεία και τις δικές του αδυναμίες. Αυτό μπορεί να τους φαίνεται «διαφορετικό», αλλά δεν είναι ούτε «κακό», ούτε «άσχημο», ούτε «επικίνδυνο».
  • Διαβάστε παρέα παραμύθια και βιβλία για τη διαφορετικότητα. Πάντα μέσα από τις ιστορίες τα παιδιά κατανοούν πιο πολύπλοκα και δύσκολα νοήματα, ταυτίζονται με τους ήρωες, τους αγαπούν και τους συμπονούν. Έρχονται πιο κοντά σε διαφορετικές περιπτώσεις που μπορούν να συναντήσουν και στην πραγματική τους ζωή, συμπαθούν τους πρωταγωνιστές και έτσι σταδιακά εξοικειώνονται με παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες.
  • Εξηγήστε στα παιδιά σας γι’ αυτά τα οποία μπορεί να βλέπουν στο σχολείο και τους προκαλούν την προσοχή και το ενδιαφέρον και διδάξτε τους να «κοιτούν» πίσω και πέρα από μια απλή εικόνα. Πείτε τους πως το «χαζό παιδί που δεν μπορεί να διαβάσει» είναι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που αισθάνεται άσχημα όταν δεν μπορεί να κάνει αυτά που του ζητούν, «το παιδί που δεν μπορεί να περπατήσει καλά» είναι ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, «ο γυαλάκιας» είναι απλά ένα παιδί που δεν μπορεί να δει καθαρά και τα γυαλιά τον βοηθούν σε αυτό αλλά αυτό δεν είναι κάτι που τον κάνει περίεργο. Εξηγήστε τους πως «το μονόχνωτο παιδί» μπορεί να είναι ένα παιδί που δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, νιώθει μεγάλη μοναξιά ή λύπη και αποξενωμένο από τους γύρω του, «ένα παιδί που φέρεται ή μιλάει περίεργα» είναι ένα παιδί που μπορεί να κατανοεί διαφορετικά τον κόσμο, να έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανταπόκρισης, να έχει ιδιαίτερες ικανότητες και ανάγκες. Αυτά και πολλά πολλά άλλα μπορεί να είναι τα παραδείγματα τα οποία θα φέρετε και να θα ερμηνεύσετε στα παιδιά σας.
  • Ενθαρρύνετε τους μικρούς μας φίλους να πλησιάσουν ένα τέτοιο παιδί, να του μιλήσουν, να τον κάνουν παρέα και να παίξουν μαζί του. Είναι σημαντικό τα παιδιά να υποστηρίζονται να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις να δημιουργούν φιλίες με όλα τα παιδία, να σέβονται τα χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τη διαφορετικότητα των γύρω τους. Σίγουρα έχουν να αποκομίσουν πολλά από μια τέτοια επαφή και φιλία.
  • Τα παιδία μαθαίνουν πολλά μέσα από τη δική σας στάση και συμπεριφορά γι’ αυτό προσπαθείστε να αποτελέσετε ένα καλό πρότυπο. Ο τρόπος που θα δράσετε, θα επικοινωνήσετε με διαφορετικούς ανθρώπους, θα εντάξετε στη ζωή σας ανθρώπους με τις δικές τους «δυσκολίες» και θα συμπεριφερθείτε, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο και πιο «αξιόπιστο» μάθημα για τα παιδιά σας.

Μη ξεχνάτε πως όσο πιο ουσιαστική είναι η συμβολή σας στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σας στην διαφορετικότητα και στην προαγωγή αξιών όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αγάπη, τόσο λιγότερα παιδία θα είναι μόνα τους, δυστυχισμένα, αποκλισμένα και περιθωριοποιημένα. Αν όχι «καλοί μαθητές», θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι άνθρωποι !

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στο τηλέφωνο επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στον χώρο μας Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27, Δάφνη (πλησίον μετρό Άγιου Ιωάννη).


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!

  • Κατερινα

    Ωραίο το άρθρο σας, αυτό που με στεναχωρεί(και το έχω παρατηρήσει και σε άλλα παρόμοια άρθρα) είναι που δεν γίνεται σχεδόν ποτέ αναφορά στην διαφορετικότητα λόγω σεξουαλικοτητας. Χωρίς και αυτή την ενημέρωση πολλά παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν, γιατί και η σεξουαλικοτητα δεν είναι επιλογή και όλοι πρέπει να μάθουν να το σέβονται και το καλύτερο αποτέλεσμα το φέρνει η μάθηση από την παιδική ηλικία. Ευχαριστώ

    • omada Συντάκτης άρθρου

      Αξιότιμη κα. Κατερίνα,

      Λαμβάνουμε υπόψιν την επισήμανσή σας και θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ένα άρθρο γι’ αυτό το θέμα που απασχολεί όλους. Σας ευχαριστούμε!

      Με εκτίμηση,
      Η διεπιστημονική ομάδα