Η «ΣΟΥΠΕΡ» ΜΑΜΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ


 

Μαμά έτοιμη για όλα…. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί της «κρέμεται» από τα πόδια της για να μην φύγει από το σπίτι για να πάει για δουλειά; Πόσο μπορεί αυτό να προκαλέσει τραυματική εμπειρία στο παιδί; Τι μπορεί να κάνει η μαμά ώστε να μην νιώθει ενοχές και να είναι ικανή να ανταποκριθεί κυρίως στο γονεϊκό ρόλο; Πολλά ακόμα ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό εκατοντάδων μαμάδων που δουλεύουν απίστευτα ωράρια! Πως όμως μια μαμά μπορεί να διαχειριστεί τα αρνητικά της συναισθήματα;
mom_and_daughter

• Βάζοντας ένα πρόγραμμα και αξιολογώντας ποιες από αυτές τις «υποχρεώσεις» θα μπορούσε να αποφύγει. Καθημερινά δημιουργούνται ανάγκες που προσπαθούμε να καλύψουμε και τρέχουμε όλη μέρα να τις προλάβουμε. Έχουμε, όμως, αναρωτηθεί ποιες από αυτές είναι πραγματικές; Κάνοντας ένα πλάνο, συνειδητοποιούμε ότι κάποιες από αυτές δεν είναι αναγκαίες την παρούσα χρονική περίοδο. Τότε, λοιπόν, ας κλέψουμε λίγο από αυτόν τον χρόνο και ας τον αφιερώσουμε στα παιδιά μας.
%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-730x639

• Οι ενοχές δεν βοηθούν ποτέ. Πόσο μάλλον, όταν αυτές τις μεταβιβάζουμε είτε λεκτικά είτε εξωλεκτικά στο παιδί μας. Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία είναι να μιλάμε για τα συναισθήματά μας στα παιδιά και να τους επισημαίνουμε διαρκώς πόσο σημαντικά είναι για μας ακόμα και όταν δεν περνάμε όλη τη μέρα μαζί τους.

• Ο ποιοτικός χρόνος κάνει θαύματα. Τι καλύτερο από να τα περνάμε πολύ χρόνο με το παιδάκι μας… Αλλά αν χρειάζεται να διαλέξουμε μεταξύ του ποσοτικού χρόνου και του ποιοτικού, κερδίζει με διαφορά το δεύτερο. Περνάμε όμορφα με δραστηριότητες όπως επιτραπέζια παιχνίδια ή μια βόλτα σε ζωολογικό κήπο ή μια βραδιά σινεμά. Πολλές δραστηριότητες υπάρχουν, τις οποίες θα ευχαριστηθούν οι μικροί μας φίλοι και εμείς μαζί τους.
drasthriothtes_gia_na_moirastoun_goneis_kai_paidia_original3

• Τι πιο ασφαλές από το να βρούμε ένα περιβάλλον που εμπνέει εμπιστοσύνη στο παιδί. Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Αφού λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι, είναι σημαντικό να νιώθουμε ασφαλείς όταν αφήνουμε πίσω το παιδί μας. Είτε αυτό ονομάζεται παιδικός σταθμός, είτε γιαγιά είτε νταντά, σημασία έχει το παιδί να έχει ένα σταθερό περιβάλλον και να μην νιώθει «πρόσφυγας».
Και όπως πολλές φορές έχει τονιστεί σε κάθε ζήτημα, η συζήτηση και η έκφραση των συναισθημάτων μας προς τα παιδιά είναι η λύση.

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *