ΜΑΜΑΔΟΜΕΤΡΑ…. Η ΝΈΑ ΜΌΔΑ!


Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναφερθώ σε μια τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.  Και αυτή δεν είναι άλλη από την «σύγκριση» των μαμάδων μεταξύ τους.

Ανοίγω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακούω τις φίλες μαμάδες, βλέπω τις οικογένειες που έρχονται στο γραφείο μου και πίσω από τον ερχομό ενός παιδιού σε μια οικογένεια,  αντί να κρύβονται συναισθήματα χαράς και ευτυχίας,  κρύβονται συναισθήματα απογοήτευσης,  εσωτερικής ενοχής και θλίψης. 

Και τι σημαίνει αυτό;  Παρακάτω παραθέτω μια λίστα που έρχονται σαν συννεφάκια στο μυαλό κάθε μαμάς για το αν κάνει το «σωστό».

1.«Θηλασμός και μη»

Ο θηλασμός σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά για την μητέρα και το παιδί.  Υπάρχει όμως ένα «αλλά».  Η μαμά που θηλάζει δεν είναι «καλύτερη» μαμά.  Δεν την κάνει αυτό καλύτερη μαμά.  Όλες οι μανούλες προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα μικράκια τους.  Οπότε μαμά,  εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο,  είτε θηλάζεις είτε όχι,  αγάπα το βλαστάρι σου,  δωσ’ του αγκαλιές,  νιώσε και ζήσε τις πρώτες εμπειρίες μαζί του,  μιλά και με άλλες μαμάδες που είτε θήλασαν είτε όχι,  θα μοιραστείτε κοινές εικόνες για το μεγάλωμα των παιδιών σας.  Άλλωστε να ξέρεις,  ότι πίσω από ένα χαρούμενο μωρό κρύβεται μια χαρούμενη μαμά .

2. «Καισαρική και φυσιολογικός τοκετός»

Δεύτερος σταθμός του μαμαδόμετρου: Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός;  Κατανοούμε όλοι ότι οτιδήποτε γίνεται με φυσιολογικό τρόπο είναι πιο ανώδυνο τόσο για μια μαμά όσο και για το παιδάκι της.  Αλλά υπάρχουν λόγοι,  είτε ιατρικοί είτε συναισθηματικοί,  που μπορεί να οδήγησαν μια μανούλα να προβεί σε καισαρική.  Μαμά,  που είτε γέννησες φυσιολογικά είτε με καισαρική,  αγάπα το σώμα σου γι αυτό που κατάφερε,  για το θαύμα που έφερες στο κόσμο  και να είσαι σίγουρη πως το παιδί σου θα σ αγαπάει για τον τρόπο που συναλλάζεσαι μαζί του,  για την ουσιαστική ύπαρξη σου στην ζωή του.

3. «Έκανα άλλο παιδί ή όχι»

«Εσύ δεν καταλαβαίνεις…  Δεν έχεις δύο παιδιά…  Ένα ίσον κανένα».  Μια φράση που την έχουν πει πολλοί και την έχουμε ακούσει επίσης πολλές φορές.  Ναι προφανώς μια μαμά με δύο ή περισσότερα παιδιά περνάει περισσότερες ίσως δυσκολίες.  Από την άλλη όμως,  γνωρίζουμε τι έχει περάσει και η μάνα με ένα παιδάκι; Μια γυναίκα με κανένα παιδί;  Γι αυτό λοιπόν ας εστιάζουμε στο πως εμείς νιώθουμε και στο πως θα λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά.  Άλλωστε οι εμπειρίες του καθενός είναι μοναδικές και δεν μπαίνουν σε κανένα μέτρο. 

4.«Σχολείο και Σπιτι»

Έρχεται η μεγάλη ώρα που μια μαμά αποφασίζει να πάει το παιδί της σχολείο.  Ποια ηλικία είναι κατάλληλη;  Γιατί δεν το κρατάς σπίτι μέχρι να πάει νηπιαγωγείο;  Πόσο χρόνο το αφήνεις στο σχολείο;  Και άλλες τέτοιες «διακριτικές» ερωτήσεις έρχονται από τον περίγυρο.  Και η μαμά κατακλύζεται από ενοχές,  φόβο,  αγωνία για το αν κάνει το «σωστό».  Και πάλι έρχομαι να πω,  πως ο καθένας έχει τους λόγους του για μια τέτοια απόφαση.  Ίσως να μην υπάρχει άλλη λύση αφού και οι δύο γονείς εργάζονται για να βιοποριστούν.  Ίσως από επιλογή να πιστεύουν οι γονείς πως ταιριάζει στο δικό τους παιδάκι η κοινωνικοποίηση. Δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε την κάθε μαμά. Είμαστε εδώ για να την βοηθήσουμε,  για να την δείξουμε κατανόηση η ακόμα και αν αυτό μας φαίνεται δύσκολο,  είμαστε εδώ για να σιωπάσουμε στις επιλογές της κάθε οικογένειας.

5. «Σωστή διατροφή και σνακ»

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω στην ζωή μας τόσο για μας τους ενήλικες πόσο μάλλον για τα παιδιά.  Όμως, έλα πες μου την αλήθεια εσύ κάθε μέρα ακολουθείς το «σωστό» διατροφολόγιο; Δεν επιθυμείς κάποιες φορές ένα σνακ, φαγητό απ’ έξω ή πατατάκια; Γιατί να μην το θέλει και το παιδί σου; Ξέρω είναι σημαντικό να μάθει από μικρή ηλικία να ακολουθεί σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά καλό θα ήταν να μην γίνεται με τρόπο καταναγκαστικό, ώστε αν φάει ένα κομμάτι τούρτα, αυτό να σε κάνει εσένα στον έλεγχο της συνείδησής σου λιγότερο «καλή» μαμά.

6. «Διακοπές ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ παιδιά»

Άκαρδη μάνα που αφήνεις τα παιδιά σου τρεις μέρες να πας διακοπές με τον άντρα σου… Γιατί; Μήπως έχεις ανάγκη να αποφορτιστείς; Μήπως σε έχει ανάγκη ο άντρας σου; Μήπως θες να ανακτήσεις για δύο μέρες την ανεμελιά σου; Μήπως έχεις παραδώσει «πνεύμα» με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας; Και  θα μου πείτε τώρα, γιατί εμείς που πηγαίνουμε με τα παιδιά μας διακοπές δεν τα νιώθουμε αυτά; ΟΛΕΣ ΤΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ! Όλες είμαστε μαμάδες και όλες περνάμε τα διάφορα.  Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, δώστε χρόνο στις σχέσεις σας γιατί ο βασικότερος ρόλος στη ζωή μας είναι να είμαστε «ΓΟΝΕΙΣ» αλλά δεν είναι ο μοναδικός.

Μπορώ να απαριθμήσω αμέτρητα πράγματα που ασυνείδητα ή συνειδητά οι μαμάδες συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους. Εγώ, αν μπορώ να μεταφέρω κάτι από αυτό το άρθρο, είναι να νιώσετε να παιδάκια σας, να ευχαριστηθείτε κάθε αναπτυξιακό του στάδιο, να απολάυσετε κάθε στιγμή με λιγότερο άγχος. Μια «ευτυχισμένη» μαμά είναι πάντα μια «καλή» μαμά. Και μην ξεχνάτε…. Αυτό που τα παιδάκια μας θα θυμούνται όταν θα μεγαλώσουν είναι τι ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ τους αφήσαμε πίσω τους σαν παρακαταθήκη για το μέλλον τους.

ΣΤΑΜΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Ειδικευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στην Ίμβρου 27 & Λ. Ηλιουπόλεως, Δάφνη (πλησίον μετρό Άγιου Ιωάννη).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *