Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για την Α’ Δημοτικού;


school-kids

 

“Πώς θα είναι η πρώτη μέρα στο σχολείο του;», «Θα βρει φίλους;», «θα μπορέσει να προσαρμοστεί;», «Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;»……….. Πολλά ερωτήματα φτάνουν καθημερινά στο γραφείο μου από γονείς, που τα παιδιά τους ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι του «μεγάλου» σχολείου τον επόμενο χρόνο. Το άγχος, ο φόβος, η συγκίνηση και η αγωνία είναι μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν.
Μερικές απλές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βιώσουν αυτή την εμπειρία όσο γίνεται πιο θετικά:

 

κατάλογοςΣυζητήστε με το παιδί σας γι’ αυτήν την αλλαγή. Δείξτε του ότι κατανοείτε απόλυτα όλα τα συναισθήματα που βιώνει, θετικά ή αρνητικά. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κολλάζ με τα συναισθήματά του, τις προσδοκίες του από το νέο σχολικό πλαίσιο, τι πιστεύει ότι θα του αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο καθώς και το πώς πιστεύει ότι θα είναι η νέα του δασκάλα.

 

imagesΚάντε την προετοιμασία να φαίνεται σαν μεγάλη γιορτή. Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τα απαραίτητα υλικά για το σχολείο (τσάντα, γραφικές ύλες, ρούχα, κτλ.).

 

images1Προετοιμάστε κατάλληλα το χώρο που το παιδί θα διαβάζει καθημερινά. Βάλτε στο τοίχο απαλά χρώματα και χαρούμενα σχέδια και ετοιμάστε μαζί του το γραφείο.

 

number-4-shaped-pinataΕίναι σκόπιμο να προηγηθεί μία επίσκεψη στο σχολικό πλαίσιο. Μπορείτε να πάτε κάποιες μέρες πριν στο σχολείο, να του δείξετε το χώρο, να γνωρίσει πιθανώς τη δασκάλα του και να περιηγηθεί μέσα στις τάξεις. Δείξτε του τους βασικούς χώρους (κυλικείο, βρύσες, τουαλέτα, προαύλιο) ώστε να νιώθει ασφάλεια.

 

Five_EikastikoΤην μεγάλη μέρα, φροντίζουμε να ξυπνήσουμε νωρίς με κέφι και θετική διάθεση. Δίνουμε στο παιδί χρόνο να ετοιμαστεί και βγάζουμε τις πρώτες αναμνηστικές φωτογραφίες. Λέτε στο παιδί πόσο χαρούμενοι και περήφανοι είστε που το παιδί σας πάει στο «μεγάλο» σχολείο. Επιπλέον, του δείχνετε ότι είστε δίπλα του με αγάπη και ευχηθείτε του καλή αρχή με ένα γλυκό φιλί!!

Η πρώτη μέρα στο σχολείο ξεκινάει και η συγκίνηση μεγάλη!!! Καλή σχολική χρονιά….

κατάλογος11

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *