Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ψυχολόγο; Όλες οι ερωτήσεις που ταλανίζουν το μυαλό μας…


 

Πολλοί με ρωτούν: «Πότε θα καταλάβω ότι χρειάζομαι βοήθεια από ειδικό;», «Έχω φίλους, αυτοί δεν με βοηθούν;», «Πώς επιλέγω τον κατάλληλο ψυχολόγο;» και άλλα τέτοια ερωτήματα που ταλανίζουν τις σκέψεις πολλών ανθρώπων. Σ’ αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε ένα ευρύ φάσμα αποριών… Τι είναι λοιπόν ο ψυχολόγος ενηλίκων; Γιατί να πάω; Πως επιλέγω τον ψυχολόγο μου;

• ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ;

 

Σχεδόν όλοι μας, γυναίκες και άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιθανό -σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας- να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην ψυχολογική και κοινωνική μας προσαρμογή και να διαταράξουν την ομαλή εξελικτική μας πορεία. Όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, μπαίνουμε στην διαδικασία να το διορθώσουμε. Όμως, πολλές φορές ενώ προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημά μας, τελικά καταλήγουμε να μην το διορθώνουμε. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Έχουμε προσπαθήσει με τους κοντινούς μοας ανθρώπους και με τον εαυτό μας να φέρουμε την επιθυμητή αλλαγή, αλλά τελικά η βοήθεια αυτή δεν είναι αρκετή.

Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή είναι δύσκολο να διακρίνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που επιχειρώ να το επιλύσω. Η λύση, δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις είναι μέρος του ίδιου του προβλήματος.

Σε αυτό το σημείο η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να είναι χρήσιμη. Η δουλειά με τον ψυχολόγο μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα την δυναμική σε μία κατάσταση που θεωρούμε προβληματική έως και αδιέξοδη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διακρίνουμε επιλογές σε καταστάσεις που θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι δεν υπήρχαν.

• ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ;

 

Συχνά υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου. Ο ψυχίατρος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική και συνταγογραφεί φάρμακα. Ο ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές σε τμήμα ψυχολογίας και η διεργασία που ακολουθεί είναι η θεραπεία της ψυχής μέσω του λόγου (ψυχο-λόγος). Στην συνέχεια ο ψυχολόγος με την κατάλληλη εκπαίδευση ειδικεύεται σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, ώστε να έχει την ιδιότητα και του ψυχοθεραπευτή. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να ρωτήσεις πληροφορίες για την κατάρτιση του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή.

• ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ;

 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μπορούν να επισκεφθούν τον ψυχολόγο για την επίλυση ζητημάτων είτε μέσω συνεδριών συμβουλευτικής είτε μέσω ψυχοθεραπείας. Η πρώτη επίσκεψη καλό είναι να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε ή πρόκειται να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όπου είναι απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού.

• ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΜΟΥ;

 

Εφόσον η παροχή υπηρεσιών από τον Ψυχολόγο εμπλέκει δύο σημαντικούς παράγοντες, δηλαδή την επιστημονική κατάρτιση και τον ανθρώπινο παράγοντα, θα πρέπει κατά την επιλογή μας να στηριχθούμε και στους δύο.
Σχετικά με τον πρώτο παράγοντα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλοι οι ψυχολόγοι λαμβάνουν μία βασική ακαδημαϊκή και κλινική εκπαίδευση. Στην πορεία συχνά ειδικεύονται σε έναν ή και περισσότερους τομείς όπως κλινική ψυχολογία, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, παιδοψυχολογία και αναπτυξιακή ψυχολογία, ψυχολογία της υγείας, νευροψυχολογία, και λοιπά.

Από την άλλη πλευρά, βασικό στοιχείο για την ομαλή και καρποφόρα συνεργασία μας με τον Ψυχολόγο είναι το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει δύο παραμέτρους. Η πρώτη αναφέρεται στη δημιουργία μιας αυθεντικής και ειλικρινούς ανθρώπινης σχέσης. Η δεύτερη αναφέρεται στις βασικές αρχές του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας μέσα στα πλαίσια των οποίων θα πρέπει να κινηθεί η παραπάνω σχέση. Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό είναι να αισθανθούμε άνετα. Ακόμα και όταν πρόκειται για ένα παιδί το οποίο επισκέπτεται ψυχολόγο, θα πρέπει οι γονείς να έχουν στο νου τους πως έχει το δικαίωμα να επιλέξει το θεραπευτή του.

• ΜΕ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η συχνότητα των συναντήσεων κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον θεραπευτή. Η συνήθης συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα και η συνάντηση διαρκεί περίπου πενήντα λεπτά. Ο θεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο ορίζουν μία κοινή ώρα και μέρα μέσα στην εβδομάδα ώστε να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις τους.

• ΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Όποτε εσύ κρίνεις ότι έχει εκπληρωθεί το αίτημά σου για θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι μία προσωπική διαδικασία που έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία πορεία προεπιλεγμένη και προκαθορισμένη. Ξεκινά με μία βασική κατεύθυνση: ο θεραπευόμενος να νιώθει καλύτερα στο εδώ και τώρα. Τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος δεν ξέρουν εκ των προτέρων ποια είναι η διαδρομή. Και η διαδρομή αυτή είναι μία κοινή απόφαση και από τις δύο πλευρές. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια σχετίζεται με το αίτημα για θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά θεραπεία.

 

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *