ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΠ-Υ;


Η ΔΕΠ-Υ, ή Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα, αφορά μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία αυτοελέγχου και αναστολής λειτουργιών του ατόμου που οδηγούν σε συμπεριφορές παρορμητικές, υπερκινητικότητας ή-και απροσεξίας. Αυτά τα τρία συμπτώματα καθορίζονται από το DSM-Vως τα βασικότερα στην συγκεκριμένη διαταραχή.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε, ότι ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ δεν θα εμφανίσει απαραίτητα όλες τις συμπεριφορές που αναφέρονται παρακάτω. Η εικόνα του εξαρτάται από τα διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία πληροί και τον τύπο της ΔΕΠ-Υ, που ορίζει η διάγνωση του.

ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ

  Ως απροσεξία ορίζουμε την αδυναμία του παιδιού να διατηρήσει την προσοχή του σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα ή παιχνίδι. Αυτό συμβαίνει, διότι το παιδί διασπάται εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα ή ακόμα κι από τις ίδιες του τις σκέψεις, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον του να εναλλάσσεται διαρκώς από το ένα έργο στο άλλο. Υπάρχει έλλειψη οργάνωσης, τόσο στον τρόπο εκτέλεσης μιας δραστηριότητας και τον τρόπο σκέψης, όσο και στον προσωπικό του χώρο. Επιπλέον, παρουσιάζει δυσκολία στο να ακούσει και να ακολουθήσει εντολές και θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως ‘αφηρημένο’. Για ένα παιδί, όμως, με Προεξάρχοντα τον Αφηρημένο Τύπο της ΔΕΠ-Υ, η δυσκολία συναντάται και στο πλαίσιο του σχολείου. Ξεχνάει εύκολα (εργασίες, τετράδια, βιβλία κλπ.), χάνει συχνά πράγματα, κάνει λάθη απροσεξίας και αποφεύγει εργασίες που απαιτούν πνευματική κόπωση για την εκπόνηση τους, καθώς κουράζεται, ‘χάνεται’ μέσα σε αυτές και ματαιώνεται. 

ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο συγκεκριμένο σύμπτωμα, συναντάμε την έντονη ανάγκη του παιδιού για κινητική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει, πως συχνά θα παρατηρήσουμε το παιδί να κουνάει τα χέρια ή τα πόδια του, να σηκώνεται και να ‘περιφέρεται΄ ακόμα κι όταν αυτό δεν επιτρέπεται, να δυσκολεύεται να παραμείνει καθισμένο, να στριφογυρίζει στην καρέκλα του και ως αποτέλεσμα αυτών, συχνά να υπάρχουν μικροί τραυματισμοί και ατυχηματάκια. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο επηρεάζεται και η επικοινωνία του παιδιού, καθώς μπορεί να παρουσιάζει ακατάπαυστη ομιλία και φλυαρία. 

ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Η παρορμητικότητα αφορά στην αδυναμία αναστολής μιας συμπεριφοράς, πριν αυτή εκδηλωθεί. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, συναντάμε ένα παιδί, το οποίο είναι αρκετά αυθόρμητο, σπεύδει να απαντήσει σε ερωτήσεις πριν αυτές προλάβουν να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα να κάνει αρκετά λάθη και να παρερμηνεύει. Συχνά διακόπτει τους άλλους για να μιλήσει, δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα και τον ενθουσιασμό του και δυσκολεύεται να τηρήσει κανόνες σε παιχνίδια. Η παρορμητικότητα αυτού του παιδιού το κάνει να μην σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεων του, κι έτσι, πολλές φορές μπορεί να εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά ή να θεωρηθεί ανώριμο.

ΤΣΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27 (πλησίον Άγιος Ιωάννης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *