ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ…ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ;


 

Διαζύγιο γονέων….. Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Σήμερα θα αναφερθούμε στις άμεσες αντιδράσεις των παιδιών στο χωρισμό των γιονέων στο σπίτι και στο σχολείο τα πρώτα χρόνια μετά το χωρισμό των γονέων.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (0-6 ΧΡΟΝΩΝ)

Η βρεφική και η νηπιακή ηλικία χαρακτηρίζονται από την κατάκτηση βασικών αναπτυξιακών στόχων σε όλους τους τομείς-σωματικό, γνωστικό, γλωσσικό, συναισθηματικό, κοινωνικό- και από τη προσπάθεια που κάνει το παιδί να αποκτήσει τη σταδιακή αυτονομία του, έχοντας τη συναισθηματική ασφάλεια των σχέσεων με τους γονείς και προχωρώντας στη διαδικασία ταύτισης μαζί τους. Η αντίδραση των παιδιών προσχολικής ηλικίας στο χωρισμό γονέων εμφανίζεται με ποίκιλες συναισθηματικές αντιδράσεις και αλλαγές στη συμπεριφορά τους, οι οποίες στα αγόρια διαρκούν περισσότερο. Ο φόβος, το άγχος, η θλίψη και ο θυμός των παιδιών εκδηλώνονται συνήθως με διαταραχές ύπνου (εφιάλτες), παλινδρόμηση στον έλεγχο των σφιγκτήρων (ούρηση, αφόδευση, νυχτερινή ενούρηση), διαταραχές στο φαγητό, εριστικότητα, επιθετικότητα, σύγχυση, ενοχές, αυτοκατηγορίες, συναισθηματική εξάρτηση, αυξημένες αυτοερωτικές δραστηριότητες.

ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (6-12 ΧΡΟΝΩΝ)

Η ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών αυτής της ηλικίας διευκολύνει την κατανόηση της συμπεριφοράς, των αντιδράσεων και των συναισθημάτων τόσο των άλλων όσο και του εαυτού τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν ακόμα την ικανότητα για μια πληρέστερη ερμηνεία των αντιδράσεων, των συναισθημάτων και των αιτιών που σχετίζονται με το χωρισμό. Οι αντιδράσεις των παιδιών της σχολικής ηλικίας χαρακτηρίζονται συνήθως από κατάθλιψη, απόσυρση, θλίψη, φόβο, άγχος, φαντασιώσεις για προσωπική ευθύνη, φαντασιώσεις για συμφιλίωση των γονέων, θυμό, οργή, πτώση της σχολικής επίδοσης, αλλαγές στη συμπεριφορά στο σχολείο, επιθετικότητα, αισθήματα απώλειας ή απόρριψης, αναζήτηση αιτιών και επεξηγήσεων για το διαζύγιο, ντροπή και εσωτερικές συγκρούσεις για «τη θέση» που θα πάρουν υπέρ του ενός ή του άλλου γονέα.

ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (12-17 ΧΡΟΝΩΝ)

Η εφηβική ηλικία αποτελεί ένα εξελικτικό στάδιο το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλες και έντονες αλλαγές σε όλους τους τομείς ανάπτυξης των παιδιών: σωματικό, γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό. Βασικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης των παιδιών, που σχετίζεται με τη βαθμιαία αποσύνδεσή τους από την οικογένεια και την προσπάθειά τους για προοδευτική κατάκτηση της αυτονομίας τους στο συναισθηματικό τομέα, στο τομέα της συμπεριφοράς και στον τομέα της διαμόρφωσης ηθικών αξιών. Κατά την αναζήτηση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας τους για τη διαμόρφωση της νέας εικόνας του εαυτού τους, οι έφηβοι χρειάζονται τη σταθερότητα της συναισθηματικής υποστήριξης, της φροντίδας, της αγάπης, της κατανόησης και της καθοδήγησης των γονέων τους. Το διαζύγιο των γονέων προκαλεί επιπρόσθετες μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής των παιδιών και των μελών της οικογένειας και συγχρόνως την απουσία του ενός γονέα και τις συγκρούσεις των γονέων. Ο χωρισμός των γονέων συσχετίζεται με δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων, στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους και στην επίτευξη της αυτονομίας τους, καθώς επίσης και με θλίψη, συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας, επιθετικές μορφές συμπεριφοράς στος πίτι και στο σχολείο, μείωση της σχολικής επίδοσης, αύξηση απουσιών στο σχολείο, δυσκολίες συγκέντρωσης, συμπτώματα κατάθλιψης και σωματικά ενοχλήματα, αντικοινωνικές μορφές συμπεριφοράς και ανησυχία για το μέλλον.

Η ηλικία και το αντίστοιχο στάδιο ανάπτυξης των παιδιών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις άμεσες και βραχυχρόνιες αντιδράσεις και την προσαρμογή τους στο χωρισμό των γονέων τους. Σε επόμενο άρθρο, θα αναφερθούμε στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπεριφορών αυτών. Ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι έντονες και έχουν μεγάλη διάρκεια, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *