Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


 

ΜΠΑΜΠΑΣ… Ο πρώτος ήρωας του γιου, η πρώτη αγάπη της κόρης!!

Μια λέξη, πολλά νοήματα, πολλές ιστορίες. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί ποιος χρειάζεται να είναι ο ρόλος του πατέρα για να μεγαλώσει ψυχικά και συναισθηματικά ισορροπημένο ένα παιδί.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ λέει στο βιβλίο του «Μεγαλώνοντας στην ελληνική οικογένεια»,πως τον πρώτο χρόνο είναι σημαντικό το βρέφος να έχει την ρουτίνα του με ένα βασικό άτομο. Η μητέρα θα πρέπει να το αλλάζει, να το πλένει, να το ταΐζει, να το σηκώνει με τον ίδιο τρόπο, να μυρίζει το ίδιο, να ακούει την ίδια φωνή, το ίδιο τραγούδι. Έτσι αποκτά ασφάλεια και σιγά σιγά μπαίνουν και άλλοι στη ζωή του.

Δείτε αναλυτικά τις Υπηρεσίες Ψυχολογικής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων που παρέχει το Κέντρο μας

Πώς μπορεί όμως ο πατέρας να συμβάλλει σ’ όλη την διαδικασία;

Ο πατέρας μπορεί να συμμετέχει κάνοντας δουλειές στο σπίτι και να μετέχει στην φροντίδα του μωρού, όχι όμως υπερβολικά… Αργότερα στην ολοκλήρωση του δεύτερου χρόνου ξεκινά να μπαίνει όλο και πιο ενεργά στη ζωή του παιδιού.
Ακόμα και αν ασχολούμαστε εμείς οι γυναίκες τον πρώτο χρόνο με το μωρό μας το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο για το μεγάλωμα του, δυστυχώς από τη στιγμή που τα πάντα έχουν αλλάξει τόσο (οικονομικά και κοινωνικά), αρκετές από εμάς αδυνατούν να μείνουν στο πλάι του μωρού τους για έναν ολόκληρο χρόνο…

Ας μην χρονοτριβούμε λοιπόν με την ενοχή που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια αυτή η απουσία και ας προσαρμοστούμε στα δεδομένα που έχουμε! Να μην ξεχνάμε επίσης πως υπάρχουν περιπτώσεις που οι μητέρες μπορεί να μένουν με το μωρό για έναν ολόκληρο χρόνο. Αλλά υποφέρουν και τα πράγματα γίνονται χειρότερα!

Το σημαντικό για το βρέφος είναι να ζει σε μια ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα και για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να είναι ήρεμη η μητέρα του και η πηγή αυτής της ηρεμίας είναι πάνω από όλα ο σύντροφός της…

voitheia-baba_590_2

 

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ

*Αυτό που τονίζει, και ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, είναι πως ο ρόλος του πατέρα, όταν το παιδί είναι έμβρυο αλλά και όταν γεννηθεί, είναι να στέκεται στη γυναίκα του, να γίνεται μητέρα της μητέρας!

Ως εκ τούτου, η πιο σημαντική επιρροή που μπορεί ένας πατέρας να έχει για το παιδί του, είναι η έμμεση επιρροή που πηγάζει από την ποιότητα της σχέσης τους με τη μητέρα των παιδιών τους. Ένας πατέρας που έχει μια καλή σχέση με τη μητέρα των παιδιών του, είναι πιο πιθανό να συμμετέχει και να περνά χρόνο με τα παιδιά του. Να έχει παιδιά που είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά υγιέστερα.

Η μητέρα όμως;

Ομοίως, μια μητέρα που αισθάνεται να επιβεβαιώνεται από τον πατέρα των παιδιών της και που απολαμβάνει τα οφέλη από μια ευτυχισμένη σχέση είναι πιο πιθανό να είναι μια καλύτερη μητέρα. Πράγματι, η ποιότητα της σχέσης επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών και την συμπεριφορά και των δύο γονέων.

*Ο πατέρας, κυρίως, καλείται να βοηθήσει το παιδί του και να το στηρίξει, στην πορεία του προς την ανεξαρτησία! Το βρέφος δεν θα μείνει για πάντα βρέφος, και ο πατέρας δεν θα εμφανιστεί ξαφνικά στη ζωή του.

Καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται σε νήπιο και έπειτα σε μικρό παιδί, αυξάνει ο πλούτος των λεπτομερειών και παράλληλα ο δεσμός ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατός.

Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε περισσότερα άρθρα Ψυχολογίας Παιδιών και Εφήβων

happy_family_father_and_son_element_vector_154147

Με ποιο τρόπο μπορούν να μετέχουν οι πατέρες;

* Οι πατέρες χρειάζεται να ανταποκρίνονται στις κραυγές των μωρών τους, να τα αγκαλιάζουν συχνά, και να συμμετέχουν στη βασική φροντίδα τους. Σε όλο το υπόλοιπο της πρώιμης παιδικής ηλικίας οι πατέρες

  1. θα πρέπει να επαινούν τα παιδιά τους όταν συμπεριφέρονται καλά ή όταν θέλουν να πετύχουν κάτι,
  2. να αγκαλιάζουν και να φιλούν τα παιδιά τους συχνά και να τα παρηγορούν όταν είναι λυπημένα ή φοβισμένα
  3. θα πρέπει να συνεχίσουν να επιβραβεύουν τους εφήβους, ειδικά όταν πετυχαίνουν σημαντικά επιτεύγματα.

* Στην πραγματικότητα, έχουν ένα μοναδικό τρόπο οι μπαμπάδες να μεγαλώνουν τα παιδιά τους-ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και τους εφήβους- αυτός ο τρόπος είναι να παραμένουν ήρεμοι όταν το παιδί είναι αναστατωμένο ή όταν παραφέρεται.

Μελέτες δείχνουν ότι οι πατέρες που ανταποκρίνονται ήρεμα, όταν τα παιδιά τους δεν συμπεριφέρονται σωστά, έχουν παιδιά που είναι πιο δημοφιλή, αγόρια που είναι λιγότερο επιθετικά, και κορίτσια που είναι λιγότερο αρνητικά με τους φίλους τους.

*Το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον του πατέρα για τις δραστηριότητες των παιδιών του επιδρά θετικά στην κοινωνική εξέλιξη ή ανέλιξη και επιφέρει καλύτερες σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους τους.

Η ενεργός συμμετοχή του πατέρα στα μαθήματα των παιδιών, που μεταφράζεται σε συζήτηση για το τι μαθαίνουν στο σχολείο και σε βοήθεια για τις σχολικές τους εργασίες, έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει καλύτερες επιδόσεις των παιδιών σε μαθήματα, όπως τα μαθηματικά.

Οι βαθμοί των παιδιών σε διαγωνίσματα είναι συνήθως ψηλότεροι, όταν νιώθουν ότι ο πατέρας τους ενδιαφέρεται πραγματικά και το δείχνει έμπρακτα καθημερινά για τη σχολική τους δραστηριότητα.

Η προσωπική εμπλοκή του πατέρα έχει θετικά αποτελέσματα στην απόκτηση των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού. Ακόμη κι όταν υπάρχουν οικονομικό προβλήματα στην οικογένεια ή περιορισμένες σχολικές δυνατότητες, η πατρική παρουσία βελτιώνει τη μάθηση, την απόδοση και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.
15697153_c99cf3f1f6f1451612f4ee42722d9967.limghandler

 

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΑΤΕΡΑ – ΠΑΙΔΙΟΥ;

1. Ο βαθμός απόρριψης ή αποδοχής του παιδιού από τον πατέρα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού.
2. Όταν ο πατέρας δε δίνει την αγάπη του στο παιδί του, τότε επηρεάζει την αυτοπεποίθησή του και την συναισθηματική του σταθερότητα.
3. Ο κίνδυνος να αναπτύξει ένα παιδί επιθετική, βίαιη συμπεριφορά, επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από την αποδοχή ή απόρριψη από τον κάθε ένα από τους γονείς.
4. Η αγάπη και η στοργική ανατροφή του παιδιού από τον κάθε ένα από τους γονείς του, έχει μια ισοδύναμη θετική επιρροή στην ευτυχία του παιδιού.
5. Σε μερικές περιπτώσεις η επιρροή της πατρικής αγάπης έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή παρά αυτή της μητέρας.
21685148_dfe010f184c56640c3fc0da3da0f169a.limghandler

Επομένως:

 Ο ρόλος του πατέρα και ιδιαίτερα η έμπρακτη έκφραση της αγάπης προς τα παιδιά του,  είναι εξίσου σημαντικός και κάποτε περισσότερο από αυτόν της μητέρας.

Είναι επίσης ο χρόνος, η αγάπη και η στοργή που μπορούν να προσφέρουν οι πατέρες στα παιδιά τους θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο ευτυχίας και επιτυχίας για όλη τους τη ζωή.

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *