Τα σχολεία ξεκινούν… Οδηγός επιβίωσης για γονείς!


Έχουμε άσχημα νέα! Οι διακοπές τελείωσαν και σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία… Δίδακτρα, σχολικές προμήθειες, ρούχα για το σχολείο, προγράμματα που πρέπει να συντονιστούν,  άγχος για το πώς  θα είναι η καινούρια χρονιά, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, το καινούριο σχολείο, πως θα τα πάει στα μαθήματα, αν θα κάνει φίλους και άλλες τέτοιες σκέψεις έρχονται στο μυαλό των γονέων αυτή τη περίοδο.  Όμως, γονείς ηρεμήστε.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε!

 

  • Χρειάζεται να οργανωθείτε λίγο πριν την έναρξη του σχολείου σε μία καθημερινή ρουτίνα. Προετοιμάστε τα παιδιά για την ώρα του ύπνου, του διαβάσματος, της ανάπαυσης και φτιάξτε μαζί τους ένα καθημερινό πρόγραμμα με χρωματιστά χαρτόνια, μαρκαδόρους και glitter. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο: “Επιστροφή στο σχολείο: Πώς να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας”.
  • Οργανώστε τα οικονομικά σας. Σ’ αυτό το σημείο, είναι βασικό να θέσουμε προτεραιότητες. Ποια δραστηριότητα χρειάζεται να ακολουθήσει το παιδί; Ποια σχολικά είδη είναι άκρως απαραίτητα; Ποια δίδακτρα πρέπει να προκαταβάλω; Ίσως κάποια να μπορείτε να τα κάνετε σταδιακά μέσα στον επόμενο μήνα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθείτε υπερβολικά.
  • Πολύ σημαντική είναι η επαφή με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού. Χρειάζεται να γνωριστούμε, να ρωτήσουμε για τους στόχους της φετινής χρονιάς και να δείξουμε προθυμία επικοινωνίας μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί.

    Επιπλέον:

  • Οργανώστε τη καθημερινή του μελέτη. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο: “Πρακτικές ιδέες για τη μελέτη” καθώς και τις υπηρεσίες μας: “Πρόγραμμα μελέτης” και  “Ειδική Διαπαιδαγώγηση”.
  • Προγραμματίστε να οργανώσετε όλα τα έγγραφα που χρειάζονται για το σχολείο. Καλό θα ήταν να αποφύγετε την τελευταία στιγμή να μαζεύετε έγγραφα γιατί αυτό θα σας δημιουργήσει άγχος και ένταση.
  • Αντιμετωπίστε τους δικούς σας φόβους. Καλό είναι να αποφύγετε να μεταφέρετε στα παιδιά τις ανησυχίες σας για την αρχή της σχολικής χρονιάς.
  • Δείτε με θετική ματιά τη νέα σχολική χρονιά. Μην καταστροφολογείτε…. Η χρονιά αυτή θα φέρει νέες εμπειρίες, νέα βιώματα και θα βάλει το λιθαράκι της στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Γι’ αυτό, απολαύστε την!

Καλή αρχή!!!

 

 

Στάμου Πηνελόπη

Υπεύθυνη του Κέντρου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Ειδική Αγωγή)

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *