ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ



Η σημασία των αρθρωτών κατά την ομιλία και των στοματοπροσωπικών ασκήσεων κατά τη θεραπεία.

         Η ομιλία αποτελεί την πλέον σημαντική διαδικασία στην επικοινωνία των ανθρώπων. Για να παραχθεί όμως η ομιλία, εκτελούνται πολλοί και διαφορετικοί μηχανισμοί στα όργανα που συντελούν σε αυτή τη λειτουργία, το καθένα στον δικό του ρόλο και σημασία.

Μια ολοκληρωμένη παραγωγή ομιλίας ακολουθεί μια διαδρομή από το διάφραγμα, τους πνεύμονες, τις φωνητικές χορδές, τη φαρυγγική και τέλος τη στοματική κοιλότητα.

Ομιλία | Ψυχαγωγείν

Όταν επιτευχθεί η σωστή διαδρομή και λειτουργικότητα των οργάνων για τη παραγωγή της ομιλίας, έρχεται να ακολουθήσει η άρθρωση για την ορθή παραγωγή των φωνημάτων(φωνηέντων και συμφώνων).

Στη στοματική κοιλότητα, που είναι το τελευταίο στάδιο, υπεύθυνο για τη άρθρωση, υπάρχουν κινητά και ακίνητα μέρη. Τα κινητά μέρη αποτελούν η γλώσσα και η κάτω γνάθος, ενώ τα ακίνητα μέρη αποτελούν η οδοντοστοιχία, ο ουρανίσκος, η μαλακή και σκληρή υπερώα και η σταφυλή.

Μπορείτε να πλοηγηθείτε για περισσότερα άρθρα ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Τι γίνεται όμως στην άρθρωση και στην παραγωγή φωνημάτων;

Για την παραγωγή των φωνηέντων, η διαδικασία γίνεται πιο απλή καθώς η γλώσσα μπορεί να πάρει μία ποικιλία θέσεων μέσα στο στόμα, τα χείλη είναι ανοιχτά και η δίοδος του αέρα ελεύθερη. Στην άρθρωση των συμφώνων όμως η διαδικασία γίνεται πιο πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν ήχοι οι οποίοι για τη παραγωγή τους χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο συγκεκριμένους αρθρωτές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι αρθρωτές και οι μηχανισμοί της άρθρωσης,επαρκούν σε δύναμη, εύρος και λειτουργικότητα για να ανταποκριθούν σε αυτή τη διαδικασία.     

Σε  περιπτώσεις που παρατηρούνται νευρο-μυϊκές ή δομικές διαταραχές ή διαταραχές της φυσιολογίας στην περιοχή του στόματος που επηρεάζουν την σωστή του λειτουργία, είναι σύνηθες και πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιούται στοματοπροσωπικές ασκήσεις. Οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις αποτελούν μη λεκτικές δρατηριότητες και μπορεί να περιλαμβάνουν ενεργητικές μυϊκές ασκήσεις, μυϊκές εκτάσεις, παθητική άσκηση και αισθητηριακά ερεθίσματα. Στόχος της χρήσης τους είναι να τροποποιήσουν ή να βελτιώσουν τυχόν δυσκολίες που επηρεάζουν τη παραγωγή της αναπνοής, της ομιλίας ή της κατάποσης.

Ομιλία | Ψυχαγωγείν

`        Στη Λογοθεραπεία η λειτουργικότητα των μηχανισμών άρθρωσης, φώνησης και κατάποσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα και θεραπευτικό στόχο. Ανάλογα το πεδίο και τον μηχανισμό που δουλεύεται, διαμορφώνονται και οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις που κρίνει ότι χρειάζονται.

Φυσικά η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης των ασκήσεων διαφέρει στα παιδιά και τους ενήλικες. Σε έναν ενήλικα με διαταραχή φώνησης και ανατομικές δυσκολίές θα χρησιμοποιηθούν εξιδικευμένα στοματοπροσωπικά εργαλεία και ασκήσεις με επεξήγηση και συνεργασία στα πλαίσια της συνεργασίας με τον κάθε θεραπευόμενο.

Ποια διαφοροποίηση υπάρχει στην παρέμβαση για τους ενήλικες και ποια για τα παιδιά;

Στη περίπτωση ενός παιδιού που αντιμετωπίζει δυσκολία άρθρωσης, κατάποσης ή ανατομικών δυσκολιών, η προσέγγιση και η χρήση των ασκήσεων διαφέρει κατά μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο παιδί ασφάλεια. Αρχικά ότι δεν το εξετάζουμε και δεν παρεμβαίνουμε βίαια στο στόμα και στο σώμα του.

Αφού νιώσει εμπιστοσύνη και αποκτήσει καλή σχέση με τον θεραπευτή, ανάλογα με την ηλικία και τη προσωπικότητα του παιδιού, οι ασκήσεις διαμορφώνονται μέσα από παιχνίδι και διαφορετικά κίνητρα.

Η χρήση των εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν έχουν μια παιδική εμφάνιση και διάθεση και το πιο σημαντικό τα παιδιά νοιώθουν ότι παίζουν και παράλληλα τροποποιούν κάτι που τους δυσκολεύει. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι στοματοπροσωπικές ασκήσεις δεν αποτελούν αποκλειστικό τρόπο παρέμβασης, καθώς το θεραπευτικό πλάνο διαμορφώνεται και πραγματοποιέιται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυκολίες του κάθε ατόμου.  

Λογοθεραπεύτρια

Κουνενή Δέσποινα

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του «Ψυχ…Αγωγείν», (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωναεπικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης) & Λ.Ηλιουπόλεως & Ίμβρου 27, Δάφνη (πλησίον μετρό Άγιου Ιωάννη).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *