ΣΥΝΔΡΟΜΟ WILLIAMS ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Α) Κλινική εικόνα παιδιών με σύνδρομο Williams

 

Πρόκειται για μία γενετική διαταραχή. Τα αίτια που το προκαλούν είναι τυχαία και γονείς που δεν έχουν κληρονομικότητα μπορεί να αποκτήσουν παιδί με σύνδρομο Williams. Παρ’ όλα αυτά βάση ερευνών ένα άτομο με το σύνδρομο αυτό έχει 50% πιθανότητα να το κληρονομήσει στα παιδιά του. Είναι ένα σπάνιο σύνδρομο με μικρή συχνότητα. Τα άτομα που έχουν αυτή την διαταραχή αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά και αναπτυξιακά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες.

Ένα χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών είναι ότι διαθέτουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να αντιλαμβάνονται ένα μεγάλο εύρος ηχητικών σημάτων σε σχέση με ένα άτομο που δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αυτό τα κάνει να έχουν μία προτίμηση σε δραστηριότητες σε σχέση με την μουσική. Είναι παιδιά που έχουν αυξημένη ενσυναίσθηση και αναζητούν την κοινωνική αλληλεπίδραση με συνομηλίκους, αλλά και με ενήλικες. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι τα ιδιαίτερα ανεπτυγμένα επίπεδα ακουστικής και μακρόχρονης μνήμης, τα οποία τα βοηθούν να χρησιμοποιούν ένα πλούσιο εκφραστικό λεξιλόγιο.

Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν δυσκολίες σε εκτελεστική πράξη. Δυσκολεύονται σε δραστηριότητες που απαιτούν χωρικές έννοιες   και οπτικοκινητικό συντονισμό. Έχουν χαμηλά επίπεδα προσοχής.

Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε περισσότερα άρθρα Εργοθεραπείας

Β) ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ WILLIAMS

 

Ένα βασικό σημείο παρέμβασης σε παιδιά με σύνδρομο Williams είναι η αισθητηριακή ρύθμιση και επεξεργασία. Σε αυτό το κομμάτι παρέμβασης τους  δίνουμε έντονη κίνηση, κοινωνική αλληλεπίδραση, και έντονα ερεθίσματα, ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο διέγερσής τους. Έντονες πιέσεις για χαλάρωση, με μειωμένα οπτικά ερεθίσματα και ήχους. Και τέλος πολλά απτικά ερεθίσματα για να διατηρήσουμε το επίπεδο εγρήγορσής τους. Για την ενίσχυση της λεπτής τους κινητικότητας, είναι πολύ βοηθητική δραστηριότητα η ζωγραφική, μέσω της χρήσης πολλαπλών εργαλείων, κινητικές δραστηριότητες δακτύλων και γραφή σε διαφορετικά επίπεδα. Με την χρήση τέτοιων δραστηριοτήτων, με εναλλασσόμενα ερεθίσματα δουλεύουμε παράλληλα και την αύξηση του χρόνου προσοχής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες Εργοθεραπείας μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 211/2143682, 211/1824946 και 697/5759217.

Μπραϊμιώτη Ελένη

Εργοθεραπεύτρια

Σας άρεσε το άρθρο μας; Αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω και η ομάδα μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα άρθρα που συντάσσει η επιστημονική μας ομάδα; Γραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο – newsletter. 

Η ομάδα του “Ψυχ…Αγωγείν”, (οι ψυχολόγοι, η λογοθεραπεύτρια, η εργοθεραπεύτρια και η ειδική παιδαγωγός) είναι διαθέσιμοι στο να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας παρέχοντας το πρώτο ραντεβού ΔΩΡΕΑΝ και να συζητήσουμε τυχόν απορίες σας. Για περαιτέρω διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το κέντρο στα τηλέφωνα
επικοινωνίας ή να μας επισκεφτείτε στο χώρο μας στη Λ.Βουλιαγμένης 261. Άγιος Δημήτριος (πλησίον μετρό Δάφνης).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *